MÉS commemora la República amb actes de record a les víctimes del franquisme

Manacor va inaugurar un mural al cementeri i Bunyola féu un acte al qual va assistir la diputada i impulsora de la llei de fosses, Margalida Capellà. Per part seva, Montuïri va celebrar per primera vegada un acte de record de les víctimes de la repressió feixista en la fossa comuna

Els pobles governats per MÉS han volgut retre un homenatge a les víctimes i mostrar d’aquesta manera un compromís ferm amb els drets de les persones. La commemoració de la II República, que se celebra tradicionalment el primer dissabte després del 14 d’abril, coincidint amb la proclamació del nou règim que va sortir de les eleccions de l’any 1931, va viure enguany un moment molt emotiu amb la inauguració d’un mural al cementeri de Son Coletes de Manacor.

Aquesta intervenció és una rèplica de la que hi ha a Calvià i està signada per Andreu Pascual Frau i Jaume Ramis. Són dos artistes del municipi que han volgut donar a la peça un caire reivindicatiu i necessari, ja que a Manacor hi ha una gran quantitat de fosses repartides per tot el poble. En l’acte de diumenge, hi havia diversos membres de la candidatura local de MÉS, com el regidor i exbatle Miquel Oliver i Joan Jordà, també regidor. A més, Oliver va ser la persona que va autoritzar la instal•lació del relleu al cementiri de Son Coletes.

L’acte va transcórrer entre concerts i recitats de poemes, músiques i un discurs a càrrec de l’escriptor i activista Jaume Santandreu com a darrer membre dels pioners del comitè de Son Coletes. Varen acudir al president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i la cooportaveu de MÉS Bel Busques

Un altre moment emotiu es va viure al cementeri de Bunyola, on per primera vegada la comitiva estava encapçalada per un batle de la localitat, Andreu Bujosa. Va assistir a la trobada la diputada de MÉS i impulsora de la llei de fosses, Margalida Capellà. Per part seva, Montuïri va homenatjar les víctimes davant dues-centes persones davall el lledoner del cementeri.

Cal recordar que a Mallorca hi ha quaranta-set fosses, la major part situades als municipis de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar. Memòria Històrica de Mallorca estima que encara hi ha més de 1.156 persones sense identificar repartides entre totes les fosses, malgrat que ja se n’han identificat prop de 1.162.