Mercè Bujosa: La traducció de la nova política és l’eliminació dels “pedaços bruts”

Mercè Bujosa és, des de les passades eleccions autonòmiques, la veu de MÉS al Consell de Mallorca. A més, és regidora d’igualtat a l’Ajuntament de Bunyola. Conversam amb ella just després del debat de política general de la institució insular, i així iniciam la sèrie de converses amb els diferents càrrecs de MÉS al Consell que publicarem periodicament en el web.

Bon dia, Mercè, com veus el paper de MÉS al Consell? Quina valoració fas d’aquests nou mesos de gestió al capdavant de la institució insular?

En la institució hem actuat com aglutinadors dels tres partits polítics. Juguem un paper difícil, complicat i valent, com és el de centrar Podem i PSIB. Són nou mesos els que duim en la institució i ja hem fet canvis importants. No tots els que voldríem, això és clar, però crec que ja és notable l’obertura i la participació, com per exemple amb la campanya “Repensem Mallorca”. És una nova manera de fer la tasca política. El rigor amb el qual es fan les coses. Partim de realitats, no venem fum. No engegarem una cosa que no sapiguem que pot anar endavant.

Has parlat de la campanya "Repensem Mallorca", en què consisteix?

Repensem Mallorca és una campanya que mostra la importància que té el contacte directe amb els pobles de l’illa i amb els diversos equips de govern. Es tracta d’una col·laboració directa. En el fons és el desig de fer les coses d’una altra manera. La campanya normalitzarà les relacions entre el Consell i els consistoris. És un contacte directe amb els pobles, un tu a tu, per conèixer les demandes de cadascuna de les associacions locals. En aquestes trobades s’han detectat les necessitats de cada municipi. El nostre treball ha de ser respondre a aquestes necessitats.

Un altre dels projectes que més sona ara mateix mediàticament és el viatge i la col·laboració amb Quios.

És una manera diferent d’entendre la cooperació internacional, i el nostre model és el que exerceix el Fons Mallorquí de Cooperació, en el qual preval el contacte directe entre institucions, per partir d’un coneixement real (medicines, residus i ajudes amb les despeses de l’ajuntament). L’ajuntament està desbordat, i com a institució el nostre deure és respondre a les necessitats des del Consell mateix.

El govern insular, com el de l’ajuntament de Palma, és fruit d’un pacte. Com ho valores?

Els acords de govern són el reflex del nostre programa electoral. Ens sentim molt còmodes. Això ens permet poder dir que tots els objectius generals s’han aconseguit o estan en camí d’aconseguir-se. L’important és que s’ha despertat el lleó adormit. Els consellers de MÉS tenim el programa electoral com a manual de capçalera a les nostres taules. El nostre dia a dia el pauta el programa electoral. L’esperit global està marcat per la voluntat expressada pels votants.

I en l’aspecte humà, com funciona el pacte de govern?

La relació és molt bona i fluida amb la resta de portaveus. Tenim trobades constants per avançar. És un encert no haver creat regnes de taifes, com en els diferents pactes anteriors. Les conselleries i els departaments estan barrejats. En departaments encapçalats per un partit polític hi ha direccions insulars d’un altre partit. Això fa un Consell més cohesionat.

En la teva intervenció al debat de política general vares parlar d’una nova manera de fer política. Com es tradueix en accions aquesta nova manera?

La traducció de la nova política és l’eliminació dels “pedaços bruts”. Hem de ser rigorosos. La nostra feina no pot ser vendre fum. Hem de canviar els conceptes. Modernitzar la institució ha de ser prioritari.