Medi Ambient i l’Agència de Defensa del Territori reafirmen el seu compromís per acabar amb les construccions il·legals en espais naturals protegits

Els Agents de Medi Ambient podran aixecar actes a obres iniciades i l’ADT podrà paralitzar-les en menys de 24 h


Fa més de dos anys que s’apliquen pautes d’actuació i de col·laboració entre el Consell de Mallorca mitjançant l’Agència de Defensa del Territori i la Conselleria de Medi Ambient Agricultura i Pesca a través del cos dels Agents de Medi Ambient en matèria de detecció de possibles construccions il·legals dins sól rústic protegit. Avui, però s’ha signat un protocol de col·laboració entre administracions sobre inspecció i vigilància dels espais naturals protegits i dels llocs de la Xarxa Natura 2000. El document té una vigència de quatre anys i es renovarà anualment de manera automàtica.

La finalitat de les dues administracions és doncs establir un protocol general d’actuació que permeti dur a terme les accions d’inspecció i de vigilància, intercanviar informació entre les institucions, organitzar grups de treball conjunts i respectar les competències pròpies de cada institució.

Per aconseguir aquest marc de coordinació, es crearà una comissió de treball, formada pel Servei d’Agents de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i de la Secció Tècnica de l’Agència de Defensa del Territori que s’encarregarà de promoure els diferents procediments operatius d’actuació conjunta així com una planificació anual de les actuacions.

La consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca i presidenta de l’Agència de Defensa del Territori, Mercedes Garrido, ha expressat que «gràcies a la col·laboració interadministrativa, donem una passa més per tal de protegir el territori i el paisatge de l’illa». A més a més, ha manifestat que «el conveni no cerca sancionar ni recaptar sinó fer una feina preventiva i evitar que hi hagi infraccions dins el sol rústic protegit».

Les actuacions per part dels Agents de Medi Ambient es divideixen en dues, per una banda quan es localitzin obres en execució, s’ha l’habilitat un correu electrònic on arribarà l’acte d’inspecció i en menys de 24 hores podrà paralitzar les obres. En el cas que els agents de medi ambient localitzin infraccions ja acabades es tramitarà l’acta de forma ordinària a l’Agència. En aquest sentit, el director gerent de l’Agència de Defensa del Territori, Bartomeu Tugores, ha assegurat «el que passava era que abans arribava una denúncia per part dels agents de Medi Ambient d’una obra que duia en execució tres mesos». Per tant, Tugores ha afegit que «per canviar-ho, s’ha posat en marxa aquest sistema amb els agents que suposa una comunicació immediata».

Per part seva, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, ha declarat que «amb aquest protocol venim a fermar aquesta necessitat de defensar, poder denunciar i poder paralitzar el més ràpidament possible actuacions il·legals dins els espais naturals protegits» . «Amb aquest protocol guanyam tots» ha dit el conseller, ja que la figura dels Agents de Medi Ambient i l’Agència es veuen reforçats «perquè compartim aquest objectiu comú».