Medi Ambient exigeix a l’Estat polítiques valentes que permetin adaptar el litoral balear als efectes del canvi climàtic

El conseller Mir demana a la vicepresidenta Ribera que les comunitats autònomes tenguin un paper actiu i recursos en la planificació

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat, aquest divendres, a la Vicepresidenta quarta i Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que la modificació de la Llei de Costes, anunciada el passat mes de febrer, inclogui "mesures efectives de desartificialització del litoral" i que les comunitats autònomes hi puguin participar de manera activa.

"Les Illes Balears, com a territori insular, és una de les comunitats més afectades pels efectes del canvi climàtic", ha dit, "especialment pels efectes d’episodis extrems com la tempesta Gloria o la DANA de setembre de 2019". Mir ha reclamat a la ministra "que ajudi amb recursos a les comunitats perquè puguin emprendre planificacions llargues, complexes però vitals per a les generacions futures". En aquest sentit, li ha demanat fermesa davant la Comissió Europea perquè, en el marc de les negociacions del Nou Pacte Verd europeu l’Estat rebi els recursos necessaris per a renaturalitzar el litoral i que les economies verda i blava siguin el principal suport per a sortir de la crisi generada per la COVID-19.

Mir ha participat, de manera telemàtica, en el Consell consultiu de política mediambiental per a afers comunitaris. En el torn obert de paraules, el conseller ha felicitat Ribera pel projecte de Llei de Canvi Climàtic i l’avantprojecte de Llei de Residus, les quals segueixen, segons han assegurat, "el camí marcat pel Govern de les Illes Balears des de la passada legislatura".

El conseller ha reiterat, a més, la voluntat del Govern d’assumir les competències de costes, prevista a l’Estatut de 2007. Una reivindicació històrica, tal com ha recordat, i que es recull en els Acords de Bellver.