Medi Ambient compra cinc embarcacions per a la vigilància de les Reserves Marines amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible

L’adquisició, per 560.000 euros, s’emmarca en un programa més ampli de protecció.


La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, han presentat avui al Port d’Andratx les cinc embarcacions que ha adquirit la Direcció General de Pesca i Medi Marí amb 560.000 euros provinents del Fons de l’Impost de Turisme Sostenible. Aquestes barques substituiran les antigues, ja obsoletes, i es destinaran a la vigilància de reserves marines de les Illes Balears.

Una de les barques tendrà la base a Formentera, per tal de vigilar la part de ponent de la reserva dels Freus i la nova reserva de la punta de sa Creu que es va aprovar el passat novembre. Les altres quatre treballaran a Mallorca i estaran amarrades al Port d’Andratx, Colònia de Sant Pere, Colònia de Sant Jordi i s’Arenal.

Durant la presentació, la vicepresidenta del Govern ha explicat que la compra d’aquestes barques forma part d’un projecte més gran, el programa de Reserves Marines de les Illes Balears, que inclou també la contractació de més personal i el monitoratge de les activitats que s’hi duen a terme a les reserves, també finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible.

Busquets ha destacat la importància d’aquest projecte i ha incidit en la necessitat que les reserves estiguin ben dotades de mitjans i personal per funcionar i esdevenir una eina real de compatibilització de la protecció la flora i la fauna marina i l’activitat pesquera. La vicepresidenta ha afegit que “es tracta de fer compatible l’activitat humana amb la protecció de l’entorn amb l’objectiu de garantir la seva perdurabilitat en el temps. Que el paisatge i els recursos que gaudim avui els puguin gaudir també les futures generacions”.

D’altra banda, el conseller Vidal ha volgut destacar la importància de la creació de les noves reserves marines i també el seu seguiment, ja que com ha dit, “hem treballat de valent per poder declarar una nova reserva marina a cadascuna de les illes de l’arxipèlag arribant així a protegir 63.500 hectàrees”. Així mateix Vidal s’ha congratulat dels bons resultats que ofereixen les reserves sobre l’increment de poblacions de peixos gràcies a les activitats regulades i a la vigilància.

Les pneumàtiques adquirides per Pesca i presentades avui tenen de 7,5 m d’eslora i un motor forabord de 300 CV. La cabina forma part del mateix buc i els seients són pneumàtics amb una capacitat per a 14 places, per poder absorbir els bots sobre les ones. Poden navegar a una velocitat de 40 nusos.

Cal recordar que en aquesta legislatura s’ha constituït la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera, amb 708 hectàrees, i la Reserva de la Punta de sa Creu, a Formentera, amb 1059 hectàrees. Així mateix, s’han modificat les normatives de les reserves marines del Llevant de Mallorca i dels Freus d’Eivissa i Formentera, i s’ha retornat la protecció màxima a s’Espardell. D’altra banda, actualment es tramita la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire, a Menorca.