MÉS PER MALLORCA CONDEMNA L’EMPRESONAMENT DE LA DIRECTORA D’AMNISTIA INTERNACIONAL A TURQUIA

També insta a les autoritats turques a alliberar de forma immediata i incondicional els defensors i defensores de drets humas detinguts ahir

MÉS per Mallorca expressa la seva preocupació per la situació dels defensors i defensores de drets humans a Turquia especialment arrel de la detenció i presó preventiva del segon membre d’Amnistia Internacional a Turquia en l’espai d’un mes. Es tracta de la seva directora, Idil Eser. Se l’acusa de "cometre un delicte en nom d’una organització terrorista sense pertànyer a ella”. Idil Eser va ser detinguda el 5 de juliol juntament amb altres 7 defensors turcs de drets humans i dos formadors que participaven en un curs de formació en drets humans de nacionalitat sueca i alemanya, a Istanbul.

El president d’aquesta ONG internacional de defensa de drets humans Taner Kiliç va ser detingut també el passat 6 de juny. Tres dies després va ser acusat de "pertinença a l’organització terrorista Fethullah Gülen" i posat en presó preventiva tot i que no s’havien presentat proves versemblants en contra seu.
MÉS per Mallorca considera que aquestes detencions i acusacions infundades constitueixen un atac gravíssim contra algunes de les organitzacions de la societat civil més importants de Turquia i un clar missatge d’amenaça per a aquells que defensen els drets humans a Turquia.

Es tracta d’un retrocés inaudit dels drets humans a Turquia que hauria d’alertar la Unió Europea i tota la comunitat internacional perquè deixin de ser tolerants amb el govern turc davant les purgues i les persecucions relacionades amb el cop d’estat fallit de fa un any. En aquest sentit, MÉS per Mallorca considera que quan un estat persegueix, amenaça o empresona la dissidència, està atacant els fonaments de la democràcia, que són la llibertat d’expressió i consciència i la diversitat d’opinions.

Les autoritats turques han d’alliberar de forma immediata i incondicional les deu persones detingudes.

Els vuit defensors i defensores de drets humans detinguts són: Idil Eser (secció turca d’Amnistia Internacional), İlknur Üstün (Women ’s Coalition), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem (Citizens Assembly), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Citizens ’Assembly), Şeyhmuz Özbekli (lawyer) i Veli Acu (Human Rights Agenda Association).