Les persones primer, l’aposta pels serveis socials dels governs de progrés.

Mònica Oltra del País València, Miguel Laparra de Navarra i Fina Santiago s’han reunit avui a Palma per establir llaços de cooperació.

Reclamen un millor finançament per poder oferir uns millors serveis públics i així tenir una societat més justa i cohesionada.

Fina Santiago, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra i el vicepresident de Drets Socials del Gobierno de Navarra, Miguel Laparra, acompanyats per membres de les respectives conselleries, han iniciat un camí de col·laboració per potenciar i reforçar el sistema públic de serveis socials i l’atenció a la dependència.

“Hi ha un canvi claríssim en temes de polítiques socials en totes les comunitat del canvi”, ha apuntat la consellera Fina Santiago, qui ha assegurat que “l’equitat social i cohesió social és una realitat si les comunitats autònomes estan ben finançades”. Santiago ha apuntat també que hi ha un incompliment i un desinterès per part del govern central en altres àrees en què ha d’intervenir l’estat, com és el cas de la protecció social o les polítiques d’atur i, especialment, en el cas de l’atenció a la dependència. En aquest sentit, Fina Santiago ha apuntat que el govern central incompleix tant el compromís de cofinançament de les polítiques en matèria de dependència, que recau sobre les comunitats autònomes, com la creació d’un pla d’infraestructures.

“Tot això que no cobreix l’estat perquè no fa els deures a través de la Seguretat Social o de l’INEM ho hem de cobrir a través de les rendes bàsiques les comunitats autònomes i sense finançament estatal”, ha apuntat Mònica Oltra, que ha destacat la cooperació entre governs en un moment en què les comunitats del canvi entenen els serveis socials com un pilar bàsic de l’estat de benestar i no “la germana pobra dels serveis públics”.

Per part del govern de Navarra, Miguel Laparra ha apuntat que “els processos de canvi polític s’han convertit en un procés de transformació i avanços socials que reverteixen una època de retallades socials”. Laparra assegura que durant els darrers anys la protecció social als desocupats s’ha erosionat progressivament i critica la falta de cobertura social per part del govern central, qui ha assegurat que “la taxa de cobertura del sistema estatal als desocupats a les tres comunitats autònomes se situa per davall del 50 per cent”.