"Les mesures que proposa Cort per controlar els renous són insuficients"

Els veïnats i veïnades del carrer Fàbrica i el barri de la Llotja pateixen greus inconvenients pels renous generats sobretot per la concentració de persones i terrasses
Neus Truyol: “Cort no està garantint que els nivells alarmants de renou no es tornaran a reproduir”

La regidora de MÉS per Palma presenta al•legacions als Expedients de Mesuratge del carrer Fàbrica i el barri de la Llotja que ha elaborat l’Ajuntament de Palma en el marc de la Comissió de seguiment de l’Ordenança de Renous. Avui finalitza el termini per presentar al•legacions. “Davant les conclusions que proposa Cort arran d’aquests expedients, és necessari al•legar per incloure altres mesures que garanteixin que el problema dels renous en aquestes dues zones no es reproduirà”.

“L’origen dels renous està clarament identificat: són les veus humanes. Per tant, és imprescindible implementar l’Ordenança de Renous amb mesures que limitin la concentració de persones”.

Neus Truyol afirma que les mesures posades en marxa fins ara, més les incloses en les conclusions d’aquests expedients, són totalment insuficients. “No hi ha marge de seguretat per garantir que els alts i alarmants nivells de renous que ara es produeixen no es reproduiran en el futur immediat”. Per tant, la regidora proposa mesures més contundents que garanteixin que aquest problema dels renous desapareixerà i els veïnats i veïnades de Fàbrica i la Llotja podran descansar. “S’ha de mantenir un equilibri entre l’activitat econòmica, l’ús ciutadà de l’espai públic i el descans dels veïnats”.

Aquestes propostes són:

1. Reduir l’ocupació de les terrasses i garantir que el 50% de l’espai sigui lliure no ocupable, per tant reduir la densitat de terrasses. “Espai públic és un espai d’ús ciutadà, i no pot ser que l’espai públic es monopolitzi per l’activitat empresarial, econòmica. L’espai públic és un espai on la ciutadania és la protagonista, per tant, s’ha de garantir que l’activitat econòmica sigui respectuosa i ocupar un segon lloc dins aquests espais”.
2. Limitar la concentració de bars i restaurants. Actualment, l’activitat comercial bàsicament es redueix a l’obertura de bars. En aquestes zones els preus dels locals fan pràcticament impossible l’iniciativa d’altres activitats comercials. Per tant, és important limitar el nombre de llicències de bars a la zona i poder promoure una dinamització econòmica equilibrada, que deixi lloc a altres petits comerços o iniciatives empresarials.
3. Més mesures de control. El propi expedient de la Comissió de seguiment alerta de la necessitat d’una major incidència policial en aquestes zones. Per tant, reclamam destinar més efectius de la Patrulla Verda, amb més recursos humans i materials.

A més Truyol recorda que el carrer Fàbrica és un eix cívic. “Té funcions més enllà de les comercials o empresarials. Es va llevar espai al trànsit i als cotxes per a recuperar-lo pels veïns i veïnes; combinat amb alguna terrassa”. Però la realitat que viu ara Fàbrica és un “corredor de terrasses”. Si no es limita la concentració “cap carrer de Palma voldrà ser peatonalitzat en el futur”.

L’Ajuntament ha d’evitar aquesta alta concentració, pels efectes negatius que suposa a veïns i altres activitats (increment de conflictivitat veïnal, problemes de salut pública, alta contaminació acústica, pèrdua valor de les propietats residencials, veïns que no volen viure a la zona, ...).
La regidora Neus Truyol alerta que les mancances de Cort en relació a aquesta problemàtica són moltes i tenen una repercussió molt greu sobre la vida i la salut de les persones. “L’equip de govern s’ha de prendre molt seriosament el problema dels renous i posar en marxa tots els instruments legals, policials, materials i humans, per acabar amb aquest problema de convivència veïnal i salut pública”.

Us adjuntam les al•legacions mencionades.

Documents adjunts