Les Illes Balears fan front comú amb Còrsega i Sardenya per «tenir una veu conjunta en la negociació dels fons europeus»

Biel Barceló participa a la Cimera de la Mediterrània Occidental celebrada a Palma, juntament amb els presidents de Còrsega, Gilles Simeoni, i de Sardenya, Francesco Pigliaru, per reivindicar conjuntament un major reconeixement de la insularitat i una fiscalitat específica per als territoris insulars perifèrics, i es comprometen a impulsar un espai de cooperació de les illes de la Mediterrània


El Govern de les Illes Balears ha constituït, amb els governs de Còrsega i Sardenya, un front comú per tenir una veu conjunta davant el Comitè de les Regions en la negociació dels fons europeus, fonamentalment per aconseguir un major reconeixement de la insularitat i una fiscalitat específica per als territoris insulars perifèrics.
 
Així ho han acordat els tres governs a la Cimera de la Mediterrània, que ha comptat amb la presència del president de la Regió Autònoma de Sardenya, Francesco Pigliaru, i el president del Consell Executiu de Còrsega, Gilles Simeoni.
 
Els representants dels tres governs han assegurat que “si som diferents del continent, necessitam ser tractats de manera diferent per part dels nostres estats i per part de la Unió Europea. A vegades cal recordar l’evident: som territoris insulars, rodejats de mar, sense moltes de les possibilitats de què disposen els territoris continentals. Si no aconseguim que els nostres propis estats i la Unió Europea ens tractin de forma diferenciada, no aconseguirem que els nostres ciutadans estiguin en igualtat de condicions amb la resta”. I han afirmat que “si els nostres respectius estats ens comprenguessin i ens donessin un major suport seria molt més fàcil que les institucions europees també ho fessin”.
 
Els mandataris dels tres territoris insulars han coincidit: “ens interessa la creació d’un Fons d’Insularitat Europeu per a cada un dels nostres territoris. Un fons totalment independent i complementari al sistema de finançament regional, que ens permeti donar una resposta a aquelles inversions necessàries en matèria de transport, infraestructures, telecomunicacions, energia o medi ambient. Aquest fons especial dedicat a la posada en marxa d’una política a favor de les illes permetrà igualment finançar els intercanvis i les cooperacions entre els diferents territoris insulars”.
 
El president cors, Gilles Simeoni, ha recordat que “ja hi ha una feina feta amb Sardenya i celebram que les Iles Balears s’hi sumin perquè tots els ciutadans d’aquestes regions se senten profundament mediterranis, per llengua, cultura i relació amb el món. Per tant, aquest procés de col·laboració es reforça”. 
 
Per la seva banda, el president sard, Francesco Pigliaru, ha destacat temes concrets relacionats amb la insularitat, com ara el transport, on calen “solucions normatives”. I també ha fet esment a “millores d’infraestructures del sector energètic”. D’altra banda, respecte a la promoció dels territoris insulars, ha dit que “cal una millora de les connexions network per equilibrar la competitivitat respecte a altres territoris”.
 
El vicepresident de les Illes Balears, Biel Barceló, ha presentat l’estudi "Les illes de la Mediterrània i l’estratègia Europa 2020”, encomanat al Centre Balears Europa. El vicepresident ha explicat que “el document posa de manifest que les illes mediterrànies s’estan allunyant de la mitjana europea i de la mitjana dels seus estats en relació amb els indicadors de creixement intel·ligent, creixement inclusiu i creixement sostenible –els eixos de l’Estratègia Europa 2020–, i planteja la necessitat d’impulsar polítiques públiques per compensar els efectes de la insularitat i per garantir la cohesió territorial, econòmica i social d’aquestes illes”.
 
Els territoris analitzats en aquest estudi són, a més de les Illes Balears, Còrsega, Sardenya, Sicília, Malta, Xipre i les illes gregues. Barceló ha recordat que la normativa comunitària impedeix actualment la cooperació transfronterera de regions que es trobin separades per una distància superior als 150 km de frontera marítima, cosa que limita molt les possibilitats de les Illes Balears de participar en programes de cooperació amb altres territoris que donen accés a fons europeus. El vicepresident ha afirmat que «estam doblement penalitzats: patim els sobrecosts derivats de la insularitat i no podem optar a totes les vies de finançament europees. Davant d’això, hem de desenvolupar estratègies polítiques que ens permetin superar els obstacles i les limitacions de la normativa europea».
 
Trobada entre MÉS per Mallorca i Femu a Corsica

La cimera d’illes de la Mediterrània també ha servit per fer una trobada informal entre MÉS per Mallorca i la coalició sobiranista corsa Femu a Corsica, del president Gilles Simeoni. Per part de MÉS per Mallorca han assistit, entre d’altres, la coportaveu Bel Busquets i el vicepresident del Govern, Biel Barceló. Els sobiranistes corsos i mallorquins han estret lligams, i han manifestat la voluntat de col·laborar per avançar conjuntament cap a la sobirania dels respectius països en el marc d’una Europa dels pobles.