Les formacions de MÉS a Santa Margalida i Artà es mobilitzen a favor de Sa Canova

La platja i el sistema dunar de Sa Canova varen ser declarats ANEI a l’any 1991 per la Llei d’Espais Naturals.


Es tracta d’una àrea especialment sensible des del punt de vista ambiental que també es troba inclosa dins el Lloc d’Interès Comunitari (LIC) del torrent de Na Borges. Administrativament aquesta zona està ubicada als municipis de Santa Margalida i Artà, de fet, el torrent de na Borges és el límit natural entre els dos municipis.

Els darrers mesos ha transcendit que l’Ajuntament de Santa Margalida ha sol·licitat autorització a Demarcació de Costes per a realitzar la instal·lació de diversos serveis de temporada en aquesta platja, a les proximitats del torrent. Concretament la sol·licitud inclou un xibiu amb una superfície total de 70m2, un lot d’hamaques i para-sols, i també una zona pel lloguer de velomars i altres artefactes flotants.

Les intencions de l’Ajuntament de Santa Margalida han provocat una forta resposta social i política. El passat 10 de gener es va dur a terme a Son Serra de Marina una massiva manifestació contra aquest projecte amb més de 5.000 persones. D’altra banda, el GOB i la plataforma SOS Son Serra han presentat unes 1.700 al·legacions davant Demarcació de Costes demanant que no s’autoritzin aquestes instal·lacions.

Les formacions de MÉS per Mallorca en aquests ajuntaments, els Independents per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra (IxCMS), així com la Unió d’Independents d’Artà (UIA) també s’han mobilitzat contra aquest projecte.

A Santa Margalida, la coalició SUMA, on estan integrats IxCMS, ha presentant una iniciativa al plenari de l’Ajuntament perquè aquest desisteixi de la tramitació de la sol·licitud d’autorització a Demarcació de Costes, apel·lant a la necessitat de mantenir el caràcter verge d’aquesta platja del municipi, i la situació sanejada de l’Ajuntament que fa innecessari aquest tipus d’instal·lacions.

D’altra banda, al municipi d’Artà, UIA també ha presentat una moció que es debatrà al proper plenari, on demanen a l’Ajuntament de Santa Margalida i a Demarcació de Costes que desisteixin d’aquest projecte pels possibles efectes adversos que pot tenir damunt una zona protegida, que és comuna dels dos municipis a pesar dels límits administratius.