Les dones reivindiquen el paper que els correspon als sectors de la ciència i la tecnologia

La vicepresidenta Bel Busquets i un centenar de dones científiques i investigadores presenten el programa d’activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de la nina i la dona a la ciència


La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha presentat al ParcBit el programa d’activitats amb motiu del Dia internacional de la dona i la nina en la ciència que s’ha organitzat a Balears a través de la plataforma #11FBalears, formada per dones científiques i institucions del sector STEM (ciència, tecnologia, enginyeria, i matemàtiques).

A més de la presentació de les activitats programades per la plataforma, també s’ha realitzat una foto multitudinària a un centenar dones vinculades a aquests sectors que s’han afegit a la iniciativa i han participat en aquesta acció en motiu del Dia internacional de la dona i la nina en la ciència.

L’objectiu d’aquesta acció era posar cara i donar veu a dones que des d’institucions, empreses, o a títol individual realitzen la seva activitat professional o acadèmica en l’àmbit dels sectors STEM per tal de que serveixin de models a seguir per a les noves generacions de nines, amb la idea de motivar el seu interès, promoure vocacions científiques i tècniques entre les nines, i així contribuir a trencar l’escletxa de gènere que actualment també existeix en l’àmbit científic-tecnològic.

En aquest sentit, la vicepresidenta Busquets ha volgut destacar que donant suport a a quest tipus d’iniciatives el Govern de les Illes Balears pretén contribuir no només a «donar força a les dones i fer-les visibles en el món de la recerca i la innovació, on no han estat tradicionalment presents», sinó que també és tracta d’una aposta del govern per a «l’impuls d’aquests sectors econòmics d’alt valor afegit, a través dels quals es pretén afavorir un nou model econòmic per a Balears».

També el director general d’Innovació Recerca, Pep Lluís Pons, ha participat en la presentació del programa i ha aportat algunes dades significatives sobre el posicionament de Balears quan a nombre de dones investigadores, que segons ha destacat es troba al voltant del 50%. En aquest sentit però ha volgut aclarir que «la vertadera problemàtica està encara en l’existència del sostre de vidre» i que evidencia «les nombroses dificultats amb les que es troben les dones per a arribar a llocs de responsabilitat o de direcció dins del món acadèmic i empresarial, on són encara els homes que ocupen majoritàriament questes posicions».

Un programa d’activitats dirigit a dones, nines, i a actors implicats en el sistema de recerca i innovació tecnològica

Entre les activitats que es realitzaran, cal destacar les previstes el 9 i 10 de febrer, que es realitzaran al Caixa Fòrum de Palma. El divendres 9 a les 18:00 tindrà lloc la taula rodona i debat “La investigació a Balears és també cosa de dones”, en un format molt innovador que inclou també la performance “De ciència, estereotips i xifres” protagonitzada per personal investigador de les diferents institucions que hi participen, i una lectura de poemes d’Elena Soto, periodista especialitzada en divulgació científica.

També al Caixa Fòrum, el dissabte 10 al matí es realitzarà l’activitat «Cites ràpides amb científiques» dirigida a públic general i familiar, amb especial interès per a nenes i estudiants. Aquest format de cites ràpides en ciència (speed-dating), sorgeix durant els últims anys com una activitat divulgativa informal i dinàmica, que facilita la interacció de grups de gent per rebre informació de científics i científiques en primera persona, podent fer preguntes i així resoldre dubtes d’una manera propera i lúdica.

Per altra banda, també es destacable l’activitat Django Girls, una iniciativa a nivell internacional a través de la que es realitzen tallers gratuïts d’un dia de durada per dones que es vulguin iniciar en el món de la programació. A Balears, la cita serà el 17 de febrer a la UIB, i es preveu que hi puguin accedir 40 dones que a gràcies a Django Girls i a la comunitat que hi ha al darrera tindrà un primer contacte amb el llenguatge de programació Python, una eina poderosa molt usada en camps tan diversos com el desenvolupament web, la comunicació de xarxes, o el disseny de sistemes encastats.

A banda d’aquestes activitats, a les que ja es possible inscriure’s a través de la web: fundaciobit.org/11fbalears/ s’espera que durant els propers dies s’hi afegeixin altres iniciatives que des d’institucions i empresses també s’estan organitzant per a aquest dia.

A l’acte de presentació d’aquest programa hi han assistit, a més de la vicepresidenta, Bel Busquets, i el director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, representants de les institucions que participen en la iniciativa, entre elles; Rosa Cursach, directora de l’IB-Dona; Rosa María Rodríguez, de la Unidad de Cultura Científica i Innovació Delegación del CSIC en las Illes Balears; Charina Cañas, de l’Institut Mediterràni d’Estudios Avanzats (IMEDEA, CSIC-UIB), Lucía La Torre, de l’IMEDEA, CSIC-UIB; i Ana Bonilla, del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), així com també; o Antònia Tugores de l’Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexes (IFISC, CSIC-UIB) i al capdevant Django Girls; Ana Bonilla del SOCIB, Mar Leza, de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Salud Deudero, directora del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears (COB-IEO).

Algunes dades de l’Estat espanyol i de les Illes Balears

Segons es desprèn de les dades fetes públiques pels principals organismes d’investigació a l’Estat espanyol, les Illes Balears no difereixen substancialment de la resta de territoris quant a l’ocupació de dones en càrrecs de responsabilitat. Així, segons l’informe «Científicas en cifras», tot i que la presència femenina supera el 40% a les universitats espanyoles i els centres d’investigació, totes les universitats excepte en una (la de Granada) eren presidides per rectors. Així mateix també es desprèn de l’informe, que la presència de dones investigadores al sector industrial és molt inferior a la de homes, on només arriba al 31% en el conjunt de l’Estat.

A la UIB, el percentatge de dones que configuren el personal docent i investigador (catedràtiques, professores titulars i contractades, investigadores i postdoctorals) és del 37,6% i només del 32,1% si excloem el personal associat, segons dades facilitades des del rectorat universitari.

També pel que fa a distincions i premis en el món científic és destacable com només el 18% dels guardons de ciència que s’atorguen a Espanya recauen en dones, segons un informe de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, que recorda que només el 3% dels premis Nobel de ciències s’han concedit a dones des de la seva creació en 1901.

Així, són moltes les dades que evidencien aquesta situació de la dona en l’àmbit científic, per exemple al «Libro Blanco» sobre la situació de les dones en la ciència espanyola elaborat per la Unitat de dones i ciència (UMYC) o a l’informe de dones Investigadores elaborat pel CSIC al 2016, segons el qual el personal investigador d’aquest organisme d’investigació, que és el major de tot l’Estat, està compost per un total 2.800 persones, entre les quals només un 35,3% són dones.

El Dia Internacional de la dona i la nina a la ciència

La Plataforma 11F Balears, és una acció col·laborativa per posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia, i està formada per dones de diferents entitats i institucions científiques. Aquesta iniciativa, s’emmarca en el Dia Internacional de la dona i la nina a la ciència, una jornada en la que s’organitzen arreu de l’estat diferents activitats per a donar visibilitat a l’activitat científica liderada per dones.

Les entitats que formen par de la plataforma són:

- Institut Mediterràni de Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Institut de Física Interdisciplinari i Sistemes Complexos (IFISC CSIC-UIB)
- Delegació del CSIC a las Illes Balears – Unitat de Cultura Científica i Innovació.
- Sistema de Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB MINIECO)
- Centre Oceanogràfic de les Baleares- Instituto Español de Oceanografía (COB-IEO)
- Universitat de las Illes Balears (UIB)
- Fundació Institut d’Investigació Sanitària de las Illes Balears (IdISBA)
- Django girls
- IB-Dona
- Vicepresidència i Conselleria, d’Innovació, Recerca i Turisme
- CaixaForum Palma (Obra social “la Caixa”)
- Fundació Bit

Més informació sobre els actes de l’#11FBalears