La Xarxa contra l’Ordenança Incívica de Palma es constitueix amb més de 30 membres

Aquest dimarts s’ha dut a terme la primera reunió per analitzar el balanç de la seva aplicació i organitzar les accions de denúncia

Joan Forteza, president de la FAVV i portaveu de la Xarxa: “aquesta ordenança és ideològica, abusiva i recaptatòria”

La Xarxa contra l’Ordenança Incívica s’ha constituït arran de la mobilització ciutadana que s’oposa a aquesta norma per considerar-la un atac a les llibertats individuals i col•lectives. A dia d’avui ja hi ha més de 30 membres que en formen part, entre entitats i persones a títol personal, que volen organitzar-se per defensar els seus drets i llibertats a Ciutat. I ahir es varen reuní al Centre Flassaders per analitzar la seva aplicació i estudiar futures accions de denúncia.

Cal recordar que la Federació d’Associacions de Veïns Palma, en nom de totes aquestes entitats, va presentar aquest agost un contenciós administratiu davant el TSJIB en contra d’aquesta ordenança. Actualment, l’Ajuntament de Palma ja s’ha personat a la causa i ha d’entregar als jutjats tota la informació i estudis complementaris corresponents a la norma perquè el procés judicial pugui seguí endavant.
Les principals motivacions per presentar aquest contenciós administratiu i la constitució d’aquesta Xarxa en contra de l’Ordenança Incívica es basen en què el text vulnera els drets fonamentals dels ciutadans. El president de la FAVP i portaveu de la Xarxa, Joan Fortesa, afirma que “el PP està duent a terme una retallada sense escrúpols dels drets ciutadans, i no ens quedem de braços plegats. Ho denunciem i ens organitzem per aconseguir l’anul•lació d’aquesta ordenança”.

Valoració de l’aplicació: fracàs absolut
A la reunió que va tenir lloc ahir, els presents van analitzar i valorar el seguiment de l’aplicació de l’ordenança. “Per unanimitat, tots hem valorat com un fracàs absolut la seva aplicació, malgrat les informacions partidistes i contradictòries que dur a terme el Senyor Álvaro Gijón en les seves rodes de premsa; perquè l’Ordenança no funciona, i la seva aplicació, en el seu conjunt no està resolent els problemes que existeixen a la Platja de Palma ni al centre de la ciutat, ni a les barriades.

Joan Fortesa alerta que a la Platja de Palma i a altres indrets de la Ciutat (Es Jonquet), hi segueix havent botellot, renou, fems, etcètera, perquè “el problema és el model turístic al qual els hotelers i el PP es neguen a renunciar”. Així mateix, a la resta de ciutat on ja s’ha començat a aplicar, les conseqüències són nefastes: multes, materials requisats als artesans i venedors ambulants i artistes de carrer. És a dir, que el PP es nega a regular una activitat de subsistència per a moltes persones, i a més els multa i requisa el material.
“Darrera aquesta ordenança hi ha un atac a la democràcia i en conseqüència les llibertats més fonamentals dels ciutadans, i un model de ciutat que criminalitza la pobresa i prohibeix la mobilització ciutadana al carrer. El PP ens dur a un viatge 40 anys enrere i aplica solucions policials a problemes socials. Estem molt indignats”.
Accions futures de denúncia
Els membres de la xarxa presents a la reunió també varen plantejar possibles accions futures de denúncia contra l’ordenança per tal de seguir visualitzant la criminalització social i individual que significa aquesta norma.
A més, la Xarxa contra l’Ordenança Incívica fa una crida a totes les persones de Palma que hagin estat multades o es trobin afectades per l’ordenança, que es posin en contacte amb la xarxa.

A dia d’avui, les més de 30 entitats i persones que formen part de la Xarxa són: Loco Circo de la Vida, FAVV, UGT, Prosocial, CCOO, CGT, Unitat cívica per la República, Assemblea Republicana, PAH Mallorca, GREC, Padrins i padrines flauta, Artesans de carrer, Grup Blanquerna, Lobby de Dones, Feministes en Acció, Associació Memòria de Mallorca, Consubal (FACUA), ADIS, Ttreballadors i Usuaris de Son Espases, Associacions d’Immigrants Contrafarsa, Drets Humans de Mallorca, Entrepobles, MÉS per Palma, Alternativa de Pollença, EU Palma, PSOE Palma, GOB, USO, Metges del Món, i persones a títol individual.