La Reserva Marina del Freu de sa Dragonera incrementa en un 70 % la biomassa gràcies a les activitats regulades de pesca i a la vigilància

La densitat de peixos és tres vegades superior dins la zona protegida.


La darrera campanya de seguiment dels efectes de la declaració de la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera ha detectat un creixement del 70 % de la biomassa en els fons rocosos superficials (inferiors a 15 metres). Els resultats són positius però, sobretot, indiquen que el potencial de creixement és encara molt gran.

En aquest sentit, cal destacar que el mateix estudi assenyala que el 75 % de la biomassa està constituïda per espècies que ocupen un lloc intermedi en la cadena alimentària. Això vol dir, d’una banda, que els efectes de la declaració de la Reserva Marina es van notant, per ara, en espècies de mida relativament petita, poc apreciades pel sector pesquer; de l’altra, indiquen que, en els propers anys, les espècies més grosses, i més afectades per la pesca intensiva, es podran nodrir d’aquest creixement. Per tant, en només dos anys es van assentant les bases que permetran la recuperació de les espècies més valuoses.

D’altra banda, l’estudi ha detectat que la densitat de peixos dins els límits de la reserva és tres vegades superior que en les zones de control no protegides. Pel que fa a la biomassa, aquesta multiplica per quatre la seva quantitat dins la zona delimitada per la reserva.

La Reserva Marina del Freu de sa Dragonera va ser declarada l’octubre de 2016 i va constituir en el seu moment la vuitena reserva marina d’àmbit pesquer a la Comunitat. Enguany, el nombre de reserves marines de les Illes Balears ha crescut fins a 10 amb la incorporació de la Punta de sa Creu (a Formentera) i la de Tagomago (a Eivissa).