La reforma de la Constitució ha de ser un procés participatiu i no un fet conjuntural

La coalició PSM-IV-ExM rebutja el dèficit democràtic que demostren PP i PSOE i proposa fixar un sostre també per a l’aportació de les comunitats autònomes a l’estat

PSM-IniciativaVerds-Entesa considera que els partits espanyols majoritaris assumeixen aquesta mesura que s’imposa des d’Europa i la duen a terme de forma autoritària, parcial i sense consensuar ni amb la societat ni amb la resta de les forces polítiques. Una mesura que la coalició considera conjuntural i adoptada in extremis que no sembla que vagi a ser la solució a l’estabilitat econòmica i financera de l’estat espanyol.

Així, els nacionalistes i ecosocialistes confien conèixer els detalls d’aquesta reforma, però en qualsevol cas consideren necessari afrontar aquesta modificació de la
Constitució espanyola des d’una perspectiva més amplia, de consens i pel que fa al contingut també. 

La coalició es mostra decepcionada davant la bona entesa per dur a terme aquesta reforma constitucional ja que totes les anterior propostes de modificació de la constitució sempre s’havien rebut amb un sentiment de sacralització injustificat. Per això, ara, la coalició considera oportú que es tractin altres qüestions relacionades amb l’equilibri econòmic de l’estat com és l’aportació que realitzen les comunitats autònomes.

En aquest sentit, PSM-IV-ExM proposa que la modificació de la constitució inclogui un sostre per a les aportacions tenint en compte el model alemany, on les regions federals no retornen al govern més d’un 4% del PIB. Actualment, les Balears aporten fins a un 14%.