La llei per a trobar els desapareguts del franquisme entra al Parlament

Només el PP no ha donat suport a la presa en consideració de la Llei de Fosses


L’entrada de la Llei de Fosses al Parlament, coincideix amb la commemoració de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca, explicà ahir Margalida Capellà, coordinadora d’aquesta llei que té com a objectiu trobar i dignificar la situació de les fosses dels desapareguts durant el franquisme. Persones que han estat oblidades per la societat i l’administració i presents en el dolor i el dia a dia dels familiars i amics de les víctimes.

Capellà que va ser present en el moment de la creació de l’Associació Memòria Històrica de Mallorca ara fa deu anys, recorda com varen ser els inicis. “La néta d’un desaparegut de la guerra civil volia posar una denúncia. No trobava normal que la seva mare no pogués trobar on anar a denunciar la desaparició de son pare. Aquesta neta va fer una crida. Va dir: Qui em pot ajudar a denunciar la desaparició del meu padrí. I varen començar a sortir fils i filles, nets i netes, nebots. Tots venien amb por. Molt no hi havien parlat mai”. Capellà diu que tots venien amb una història comuna de patiment i de sentiment d’haver estat marginats i abandonats per aquesta societat.

Amb aquest passat no és d’estranyar que les abraçades, els somriures, les llàgrimes i molta emoció fossin presents ahir a la sala de plens, després de la votació i de l’aprovació de la llei amb els vots favorables de totes les formacions, excepte del Partit Popular que es va abstenir per primera vegada, la representació del poble de les Illes Balears, el Parlament es va posar en disposició d’atendre les demandes dels familiars dels desapareguts.I els familiars i membres de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca ho varen rebre amb molta alegria.

Aquesta llei també faran possible que les administracions treballin de manera conjunta per part de les administracions “Hem d’aconseguir que el Govern i els consells insulars es comprometin a tirar endavant l’exhumació de manera coordinada, actualitzant el mapa de fosses, publicant-lo, i en definitiva, iniciant les tasques de recuperació de persones desaparegudes, que és un acte inajornable de justícia”, ha dit la diputada de MÉS Margalida Capellà qui també ha deixat que les feines les assumirà les administracions, i no pas els familiars dels desapareguts.

Amb aquesta llei no es vol “obrir ferides, sinó tancar un capítol en la història de la democràcia espanyola, en la qual encara hi ha un deute històric amb els desapareguts”, afirmà Capellà qui ha anunciat que les fosses es podran exhumar a partir de l’any que ve.