La llei de memòria democràtica contra les sentències i els símbols feixistes

Margalida Capellà: Els vençuts mai demanaren venjança ni diners: demanen justícia, reconeixement per a les seves víctimes i per a la seva lluita per la democràcia i que acabi ja el franquisme


Margalida Capellà, diputada de MÉS per Mallorca ha defensat la llei balear de memòria democràtica al Parlament i ha recordat que "el Govern espanyol ha desistit de desenvolupar polítiques públiques de memòria".A la seva intervenció ha fet una crida a crear entre les Comunitats Autònomes un front comú en reparació i veritat esperant canvis en la justícia que administra l’Estat. "Presentem aquesta llei perquè no volem lleis ni jutges ni sentències ni símbols feixistes. Els vençuts mai demanaren venjança ni diners: demanen justícia, reconeixement per a les seves víctimes i per a la seva lluita per la democràcia i que acabi ja el franquisme", ha assenyalat la diputada ecosobiranista.

La diputada de MÉS per Mallorca ha llançat a la Cambra una sèrie de preguntes incòmodes sobre la vigència del franquisme amb l’objectiu d’exposar una realitat anòmala, anacrònica i sobretot injusta: "Sabien vostès que les pessetes i els duros amb la cara de Franco, varen circular per Espanya fins a l’any 97?. Sabien que el dia de la Victòria que és del 1936, que es podria dir dia de la Derrota de la Democràcia es va celebrar fins a l’any 1978?. Fins llavors les persones fixades per la policia aquell dia no podien sortir en el carrer. Sabien vostès que no es varen reconèixer les pensions a favor dels fills i filles i de les vídues dels republicans represaliats fins a l’any 1979?, la meitat es varen morir abans. Sabien que les pensions en els mutilats excombatents, no es varen reconèixer fins a l’any 80?. Sabien que l’any 2017 hi ha una sala del Tribunal Suprem d’Espanya que aplica la llei de responsabilitats polítiques del 39?. La justícia espanyola està aplicant una llei franquista, feixista. I saben vostès que avui a Espanya l’any 2017 tribunals espanyols estan prohibint retirar plaques amb nom de persones relacionades règim franquista i amb el cop d’estat?, i sabien vostès que tribunals espanyols estan prohibint penjar banderes republicanes?"

Davant d’aquesta realitat es presenta aquesta proposició de llei per poder passar pàgina. La diputada ha explicat com el cas espanyol no és l’únic ni el primer ni l’últim que passat d’un conflicte armat a la pau o de la dictadura a la democràcia i que es planteja el si es pot passar pàgina. Capellà també ha destacat la importància d’integrar aquest rebuig al feixisme com fan les constitucions de democràcies europees com la d’Alemany o Itàlia.