La diputada Agustina Vilaret condemna davant l’ONU la vulneració dels drets humans del poble sahrauí

"Escoltem la veu d’un poble sobirà que vol expressar-se amb un principi bàsic de la democràcia: un referèndum"


Dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. Això és el que ha demanat la diputada Agustina Vilaret davant la Comissió Política Especial i Descolonització de les Nacions Unides. Vilaret forma part de la delegació de l’intergrup parlamentari ’Pau i solidaritat amb el poble Sahrauí’, que ha denunciat l’estancament del pla de pau com a conseqüència de l’obstrucció permanent del Marroc al seu desenvolupament i la vulneració dels drets humans.

"S’està produint una greu situació de vulneració de drets humans, polítics i econòmics, amb l’espoli dels recursos naturals d’aquest poble. La comunitat internacional no pot mirar cap a una altra banda mentre el poble sahrauí lluita per la seva supervivència entre un territori ocupat, els camps de refugiats i l’exili", ha dit Vilaret al seu discurs.

Vilaret ha recordat que aquest conflicte no s’acabarà fins que el poble sahrauí pugui exercir el seu dret a l’autodeterminació: "Escoltem la veu d’un poble sobirà que vol expressar-se amb un principi bàsic de la democràcia: un referèndum". "El referèndum d’autodeterminació és la veu d’un poble, la seva paraula: és la seva existència", ha afegit.

Al seu discurs a les Nacion Unides i com a representant del Parlament, Agustina Vilaret ha sol·licitat que es compleixin les sentències en l’àmbit econòmic, que el govern espanyol atorgui l’estatus diplomàtic al Frente Polisario i que reconegui la República Àrab Sahrauí Democràtica. També ha exigit a l’Estat que "abandoni la seva falsa política de neutralitat i doni suport al dret inalienable, permanent i incondicional del poble sahrauí a la lliure autodeterminació i a la sobirania sobre les seves riqueses i recursos naturals".

Les representants han denunciat també la disminució de l’ajuda humanitària als campaments de població refugiada sahrauí, que està provocant una situació dramàtica, d’imprevisibles conseqüències; i també l’espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental tot i existir una sentència del Tribunal Europeu de Justícia.