La Creu d’Artà, el nom de carrers i el càrrec de fill il·lustre de Joan March en el punt de mira

La Comissió tècnica de memòria fa feina per acabar amb els símbols de lloança al franquisme


La Comissió tècnica de memòria que vetla per fer desaparèixer els símbols feixistes i reconeixement democràtics s’ha reunit aquesta setmana i ha donat resposta a dues peticions dels ajuntaments d’Artà i de Palma i una sol·licitud sobre el nomenament de fill il·lustre de Joan March per part de l’Ajuntament de Santa Margalida.

Dia 17 de setembre del 2018, l’Ajuntament d’Artà registrà una petició sobre l’eliminació de la Creu dels Caiguts, la qual, com diu l’escrit, “suposa un vestigi i lloança i record de la dictadura franquista d’acord amb la Llei de Memòria Històrica”. Aquesta demanda sorgeix a partir de la sol·licitud feta per part d’un ciutadà d’Artà que la Regidoria de Patrimoni del consistori ha fet seva i que aquest passat dilluns el Ple del consistori va decidir a favor de l’esbucament d’aquest monument. En aquest sentit, la Comissió de Memòria i Reconeixement Democràtics s’ha pronunciat a favor de l’acord del passat ple de l’Ajuntament en què es va decidir eliminar la Creu dels Caiguts.

Per altra banda, dia 2 de maig del 2018, l’Ajuntament de Palma va fer arribar una petició a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports per elaborar un informe que valori l’aplicació de la Llei de memòria històrica en relació amb les denominacions dels carrers següents: Via roma, Avinguda d’Alemanya i Avinguda de Portugal. En aquest cas, la Comissió ha decidit demanar tota aquella documentació de les comissions de toponímia relativa al canvi de noms de carrers que es va dur a terme durant els anys 80 i 90 per poder estudiar si des d’aquestes comissions hi havia propostes de suprimir o canviar el noms dels carrers esmentats anteriorment.

També, i arran de la petició del grup del PSIB de l’Ajuntament de Santa Margalida i de la denúncia de l’associació memorialista Memòria de Mallorca, la Comissió s’ha pronunciat respecte de si el manteniment de Joan March com a fill il·lustre del municipi vulnera la Llei de memòria i reconeixement democràtics. En aquest sentit, s’ha decidit demanar a l’Ajuntament còpia autentificada de la declaració de fill il·lustre l’any 1956 on s’especifiqui els motius pels quals Joan March en va ser declarat i prendre’ls en consideració. També es va acordar lamentar que es renovi el reconeixement amb l’encàrrec d’un nou retrat a un fill il·lustre que ho va ser motivat pel seu suport al glorioso Alzamiento Nacional.
tornar