La Conselleria de Medi Ambient, finalista als premis European Natura 2000 pels criteris establerts en les curses de muntanya dins Xarxa Natura 2000

Aquests premis es destinen a accions que reconeguin i promoguin pràctiques de conservació de la natura a Europa


Els criteris tècnics que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha elaborat i aprovat per facilitar l’organització de curses de muntanya que transcorren dins l’àmbit dels espais de rellevància ambiental de Xarxa Natura 2000 han resultat finalistes als premis de conciliació d’interessos dels premis europeus Natura 2000. La candidatura es va presentar de manera conjunta amb la Guía de buenas prácticas para el desarrollo de carreras por montaña en espacios protegidos, d’Europarc Espanya, en la qual es basen els criteris del Govern.

El Govern de les Illes Balears i Europarc Espanya han resultat nominats al premi de Conciliació d’Interessos posant com a exemple Menorca, on s’ha avaluat la 12a Volta a Menorca BTT, que ja va ser informada sobre la base dels nous criteris, i que transcorre per nou espais de la Xarxa Natura 2000, la qual concilia els interessos dels promotors i participants de la prova i minimitza els efectes perjudicials per a les zones de rellevància ambiental.

La candidatura expressa que l’assessorament de l’esdeveniment esportiu que apliquen els criteris tècnics del Govern i la guia d’Europarc permet una anàlisi objectiva dels impactes ambientals, els quals, a més, no tenen cap repercussió social ni econòmica negativa. Així mateix, destaca que, tant en el cas estatal com en l’autonòmic, la metodologia ha estat consensuada amb els professionals d’activitats esportives a la natura i que tindrà continuïtat.

L’auge de les proves esportives a espais de la Xarxa Natura 2000, cada vegada més nombroses i amb més participants, ha generat un nou escenari de pressions i impactes als espais naturals, que en molts casos són especialment sensibles i fràgils. Fer compatibles la competitivitat de les proves amb la sostenibilitat ambiental és un repte al qual la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca s’ha enfrontat. La col·laboració de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha donat com a fruit uns criteris tècnics clars i generalitzats per a l’organització de curses de muntanya amb l’objectiu de facilitar la feina als organitzadors d’aquests esdeveniments.

Aquests premis es destinen a accions que reconeguin i promoguin pràctiques de conservació de la natura a Europa, distingint l’excel·lència en la gestió i la promoció de la Xarxa Natura 2000 i mostrant activitats beneficioses per a l’economia local que hi estan relacionades. Els guanyadors han estat el projecte espanyol de SeoBird Life “Natura 2000:connectant la gent amb la biodiversitat”, un projecte d’Hungria per a aturar l’enverinament de les àguiles imperials, un projecte d’Estònia de manteniment de praderies; conciliació d’interessos i cooperació, un projecte de Grècia sobre la convivència amb ossos al segle XXI, un projecte conjunt de Bulgària i Grècia per la conservació de l’ocell sagrat .