La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca organitza xerrades informatives sobre la Xylella

Vicenç Vidal: “El fet de tenir diverses subespècies de Xylella fastidiosa reforça la tesi d’entrades múltiples al nostre territori”

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha iniciat una roda de xerrades informatives sobre la Xylella arreu de les Illes Balears. La primera d’aquestes jornades de feina s’ha duit a terme a la seu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB)FELIB, on el conseller Vicenç Vidal, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, han informat a tots els batles i regidors interessats sobre la presència de Xylella fastidiosa a l’arxipèlag. “Venim a donar explicacions als ajuntaments perquè sàpiguen com han d’informar als seus veïnats”, ha assegurat Vidal.

L’acte ha coincidit amb l’anunci, per part del Consell Insular d’Eivissa, de la detecció de la subespècie pauca en les primeres mostres que es varen prendre de plantes infectades a l’illa. Amb aquesta ja són tres les subespècies confirmades a les Balears, després de la fastidiosa i la multiplex, ha recordat el conseller Vidal, que ha subratllat que “això reforça una tesi d’entrades múltiples en el nostre territori i que per tant , no és un focus que comença”.

Així, ha insistit en que “vàrem actuar aplicant el protocol d’erradicació a Portocristo pensant que era el primer brot. El fet que ara surtin noves subespècies, evidentment demostra que aquest bacteri fa més temps que conviu amb nosaltres”. El conseller ha recordat que “cada bacteri s’adapta al territori i a les varietats locals de forma diferent” i que la subespècie pauca pot tenir a les Balears un comportament diferent al d’Itàlia. De fet, així ho demostra que “el bacteri no ha actuat igual a Califòrnia, França o Alemanya.