La Comissió Tècnica de Fosses aprova el Pla d’Actuació per al 2017

El Pla inclou la segona fase d’exhumació de la Fossa de Porreres i preveu simultàniament l’exhumació de la Fossa de Montuïri (Mallorca) i la de Sant Ferran (Formentera)

La Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, presidida per la consellera Fanny Tur, compta amb la representació de Memòria de Mallorca, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), els consells insulars i el Fòrum per a la Recuperació Històrica d’Eivissa i Formentera, i a més d’aprovar el document d’actuacions realitzades al llarg del 2016, va aprovar el Pla d’Actuacions que s’han d’impulsar durant el 2017. Aquest Pla inclou la segona fase d’exhumació de la Fossa de Porreres, que precisarà de reunions prèvies amb les famílies afectades per l’enderroc i posterior reconstrucció dels nínxols i capelles afectades per aquesta segona fas. De manera paral·lela a la segona fase de la fossa de Porreres, s’impulsarà els projectes d’exhumació de la fossa de Montuïri (Mallorca) i de la fossa de Sant Ferran (Formentera). En aquest sentit, s’ha prioritzat, a petició de les associacions de Memòria de Mallorca i les Pitiüses, aquells casos en què encara són vius familiars directes de primera generació.

De manera paral·lela i per tal d’optimitzar i aprofitar al màxim els recursos i els trasllats d’equips de feina a Eivissa i Formentera, es va aprovar també encarregar estudis de viabilitat de la fossa del cementiri vell d’Eivissa, a ses Figueretes, i la fossa de Manacor. Aquests certificats de viabilitat podran aclarir si és possible procedir a l’excavació de les dues fosses.

Des de MÉS per Mallorca consideram que retornar les víctimes assassinades durant la Guerra Civil a les seves famílies és un deure i una reparació històrica. Una tasca que ha estat possible gràcies al fruit de la Llei de Fosses, liderada per la diputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà, i de la feina que s’ha dut a terme des de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports. Un compromís netament de MÉS per Mallorca que ha fet realitat des del Govern amb l’objectiu de recuperar, identificar i dignificar a les persones desaparegudes durant la Guerra Civil.