LA COMISSIÓ D’EXPERTS EN FINANÇAMENT AUTONÒMIC, UN POAL D’AIGUA FREDA A LES ESPERANCES DE JUSTÍCIA DE BALEARS

MÉS per Mallorca proposa negociar directament entre Balears i l’Estat, i deixar clar que això és una declaració de guerra


David Abril, coordinador de MÉS per Mallorca denuncia que l’únic que ha transcendit després de la Comissió d’experts en finançament autonòmic és el “compromís” de Montoro amb la conselleria d’Hisenda d’avançar amb el tema del REB abans de desembre. MÉS per Mallorca recorda que el REB és una obligació legal i estatutària de l’Estat que pretén compensar el fet insular. D’altra banda el finançament és o hauria de ser la garantia d’una igualtat entre territoris que avui en dia és inexistent i que és especialment perjudicial per Balears.


Per a MÉS per Mallorca és una declaració de guerra l’entrega per part del «comitè d’experts» designats per l’Estat i les CCAA de l’informe sobre la reforma del sistema de finançament. “Ha guanyat la posició dels representants de les CCAA que se’n beneficien del sistema i del govern central que l’administra, enfront dels qui perdem sistemàticament”, ha assenyalat Abril, qui també ha explicat que l’expert de Balears, Guillem López Casesnoves un dels vots particulars, ni tan sols va voler ser a l’acte de lliurament de l’informe aquesta setmana a Montoro.

“El document lliurat no és un pacte, i torna a ser una imposició per tal de perpetuar el pitjor del sistema de finançament autonòmic, i deixar fins i tot pitjor parades del que ja ho estam les CCAA”, assegura Abril. El coordinador critica que el nou document ni acaba amb rèmores arbitràries com el fons de suficiència, ni perment avançar cap al principi d’ordinalitat, que es queda en una declaració de principis. “El resultat pot ser pitjor per a les Illes de com ja estam ara”, assegura Abril.

“No hi ha solidaritat si aquesta es basa en la subordinació dels territoris que més aportam al sistema quan això ens deixa sense possibilitats de finançar els serveis bàsics (educació, salut, serveis socials) al nivell de la mitjana. I el govern d’Espanya no vol corresponsabilitat, ni en el cobrament d’imposts, ni en el maneig d’instruments clau com el FLA”.

L’única sortida, que planteja MÉS per Mallorca és insistir en una negociació sense intermediaris, BILATERAL entre Balears i el govern d’Espanya. “Està clar que Montoro vol utilitzar la multilateralitat per fer veure que millor no tocar res, perquè les CCAA no es posen d’acord, però des de les Illes no podem permetre que se’ns condemni a cadena perpètua. Som qualque cosa més que una colònia d’estiueig”, assenyala el portaveu i coordinador de la formació.