La ciutadania trindrà accés lliure als jardins de Marivent a partir del febrer de 2017

El vicepresident Biel Barceló i la consellera Pilar Costa expliquen els detalls de l’obertura de l’espai al públic, que compleix un dels #AcordsPelCanvi


El Govern de les Illes Balears obrirà al públic els jardins de Marivent a partir del mes de febrer de 2017. Aquesta era una reivindicació ciutadana que MÉS havia traslladat reiteradament a les institucions, i que es va recollir als #AcordsPelCanvi signat a l’inici de la legislatura amb la resta de forces progressistes.

Gràcies a l’acord assolit, s’hi permetrà l’accés lliure de la ciutadania durant tots els mesos de l’any, exceptuant quinze dies coincidint amb la Setmana Santa, i entre el 15 de juliol i el 15 de setembre. D’aquesta manera, els jardins romandran oberts al públic un total de nou mesos i mig. L’horari d’accés als jardins de Marivent a l’estiu (de l’1 de maig al 30 de setembre) serà de les 9.00 a les 20.00 hores, mentre que a l’hivern (de l’1 d’octubre al 30 d’abril) serà de les 9.00 a les 16.30 hores.

El vicepresident Barceló ha explicat: «L’important és que la ciutadania de les Illes Balears, finalment, tindrà accés lliure als Jardins de Marivent. Es compleix així un punt dels #AcordsPelCanvi i una reivindicació que reclamava l’accés lliure de la ciutadania a una finca que és de tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears». I ha afegit que es tracta d’una «primera passa important», i que el Govern «no renuncia a obrir al públic nous espais de la finca pública de Marivent en el futur».
 
Superfície i característiques
 
Els jardins públics de Marivent ocupen una superfície total de 9.155 metres quadrats, i tenen un valor botànic, cultural, històric i simbòlic. L’espai constitueix un exemple de jardí mediterrani amb un total de quaranta espècies vegetals distintes, la majoria autòctones. Els visitants hi podran seguir diferents recorreguts a peu per camins habilitats.
 
A causa de les especials característiques dels jardins, aquests estan catalogats per l’Ajuntament de Palma, per la qual cosa, quan el projecte sigui presentat davant la Comissió del Centre Històric de Palma perquè l’avaluï, el proper mes de setembre, se’n podrà iniciar la licitació. Després d’això, el termini d’execució previst per al projecte és de tres mesos.
 
Accés i seguretat
 
L’accés es farà a través de la porta principal del complex de Marivent. Una vegada dins el recinte, els visitants recorreran un trajecte de només 75 metres fins a accedir als jardins, que podran visitar durant tot el temps que desitgin. Per delimitar una part de la zona d’accés públic dins el complex, s’hi instal·larà un tancament metàl·lic parcial, el qual no tindrà impacte visual per als visitants perquè quedarà integrat dins l’arbrat del bosc de Marivent que envolta els jardins.
 
L’accés als jardins disposarà d’un guarda de seguretat, situat a la porta d’entrada durant tot el temps que l’espai romangui obert al públic, i d’un circuit de càmeres de vigilància, del qual rebran imatges tant aquest guarda com el centre de control de seguretat del complex de Marivent.
 
Projecte i pressupost
 
El projecte inclou, per a la correcta habilitació de l’espai a la visita del públic, la construcció d’uns banys, un accés per a persones amb mobilitat reduïda i la instal·lació de bancs i papereres, seguint les instruccions de l’Àrea d’Infraestructures de l’Ajuntament de Palma per als seus espais públics. El projecte també inclou la instal·lació de senyalització a diferents punts per informar el públic sobre els valors dels jardins de Marivent i les espècies vegetals que s’hi poden trobar, així com sobre els diferents serveis i recorreguts disponibles.
 
El pressupost inicial del projecte per a l’obertura dels jardins de Marivent, incloent-hi l’execució de les obres i les diferents instal·lacions de serveis i seguretat, la llicència d’obres i la taxa de residus, és de 385.137 euros, amb l’IVA inclòs. L’obertura de l’espai suposarà una despesa corrent anual prevista de 100.178 euros per a la contractació del guarda de seguretat, d’un peó de jardineria i d’una assegurança de responsabilitat civil. El Govern de les Illes Balears, en el pressupost per a enguany, ha reduït en 194.945 euros la partida que destina al manteniment del complex de Marivent, gràcies a una racionalització de les despeses.

Més informació: web caib.cat