L’intent del PP d’imposar comissaris polítics a IB3 frustra el consens per nomenar un nou director general

Els grups del PSM-IV-ExM i del PSOE no donen suport al candidat del PP, Jacobo Palazón, qui no ha donat garanties de poder nomenar un equip amb criteris de professionalitat i independència. Mentrestant, el conseller Gómez es manté a la direcció de l’ens

El conseller de Presidència, Antonio Gómez (PP), continuarà assumint la direcció d’IB3 durant les properes setmanes, i fins i tot mesos, fins que el Parlament nomeni un nou director general de l’Ens. El ple de la cambra ha validat aquest dimarts, amb els vots del PP i l’oposició de PSM-IV-ExM i PSOE, el decret llei que permet al membre del Govern dirigir la televisió pública del país, “un fet antidemocràtic, que només passa a països dictatorials”, segons el portaveu del grup nacionalista i ecosocialista, Biel Barceló. 

Mentrestant, el PP ha frustrat el consens per nomenar un nou director general, i no s’ha pogut comptar amb la majoria de dos terços dels diputats requerida per llei per aquest nomenament. Els conservadors han intentat imposar al seu candidat, Jacobo Palazón, comissaris polítics en la direcció de l’Ens. Com a conseqüència d’això, en no tenir garanties que el nou director general pogués tenir les mans lliures per nomenar un equip directiu amb criteris de professionalitat i independència, l’oposició no ha donat suport al nomenament de Palazón. 

El portaveu del PSM-IV-ExM, Biel Barceló, ha reiterat la voluntat del grup nacionalista i ecosocialista d’arribar a un consens per poder nomenar un director general d’IB3 que pogués actuar amb criteris professionals i sense ingerències polítiques. Tanmateix, la
llei estableix que passats sis mesos el Parlament podrà nomenar la direcció de l’Ens amb majoria absoluta, per la qual cosa és probable que el PP esperi aquest termini per poder designar un Consell de Direcció i un director general sense haver-los de consensuar amb l’oposició. Si això és així, el conseller Antonio Gómez exercirà de director general d’IB3 durant els propers sis mesos, i per tant serà el màxim responsable de la radiotelevisió pública del país durant la campanya de les properes eleccions a les Corts Generals espanyoles.