L’IMPOST DE TURISME SOSTENIBLE FINANÇA UNA XARXA DE PUNTS DE RECÀRREGA DE VEHICLES ELÈCTRICS

Els 10 milions d’euros d’inversió permetran instal•lar a les Illes una infraestructura capdavantera a Europa tant pel que fa a transport públic com a vehicles privats.


La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha presentat el projecte de mobilitat sostenible, finançant amb 10.000.000 € provinents del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), juntament amb el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard. Aquest projecte del Govern permetrà destinar, en total, 10 milions d’euros a la instal•lació de punts de recàrrega ràpida a totes les Illes per tenir una infraestructura que doni garanties a la mobilitat elèctrica.
La vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha destacat que aquestes actuacions finançades amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible són "exemples clars en què utilitzam l’impost de turisme sostenible per millorar la qualitat de vida de residents i visitants" i ha afegit que "volem que arreu del món es conegui Balears per ser una destinació sostenible".
La previsió és que amb aquest concurs es puguin instal•lar entre 250 i 500 punts de recàrrega ràpids, que se sumarien als prop de 300 (la majoria semiràpids) que hi ha actualment. Les bases del concurs sortiran a exposició pública i el setembre es formalitzarà la convocatòria, amb l’objectiu de materialitzar les adjudicacions a principi del 2019 i que es pugui iniciar la instal•lació dels punts. Aquest projecte permetrà que les nostres Illes siguin el territori amb la infraestructura de punts de recàrrega més destacada fins i tot internacionalment, per davant de països punters com ara Noruega.
Joan Groizard ha estat l’encarregat de presentar el projecte i ha explicat que l’objectiu és garantir l’autonomia dels vehicles elèctrics i fomentar el seu ús, ja que són fonamentals en el canvi de model de mobilitat que ha iniciat el Govern.
Paral•lelament a l’avançament de la futura llei del canvi climàtic, ja s’han pres mesures importants en matèria de mobilitat des del Govern de les Illes, com ara l’electrificació del tren fins a Manacor i sa Pobla o les noves concessions d’autobús per carretera, amb una flota que incorporarà busos elèctrics i prioritzarà els busos de gas naturals. La futura llei de canvi climàtic preveu la limitació d’entrada de nous vehicles dièsel a partir de 2025 i de benzina des de 2035 alhora que s’introdueixen vehicles elèctrics, amb l’horitzó posat en una mobilitat elèctrica o no contaminant.
El projecte es divideix en dues línies de subvenció per a la instal•lació de punts de recàrrega ràpids:
• Una línia de 6 milions d’euros, als quals podran optar empreses per cobrir distints lots de punts de recàrrega repartits a totes les Illes. S’han d’executar en els pròxims cinc anys i el mínim a cobrir són 100 punts, tot i que es confia en el fet que amb les ofertes es millori substancialment aquesta xifra.
• Una segona línia de 4 milions d’euros, als quals podran optar administracions i empreses per a instal•lacions individuals, però sempre d’ús públic. El termini d’execució és de dos anys.
Per a la primera línia del concurs, es divideixen les illes en lots, de manera que queda garantida una xarxa de punts de recàrrega ben distribuïda per totes les illes. Hi haurà vuit lots: Palma, comarca de Tramuntana de Mallorca, comarca de Raiguer, Comarca del Pla, comarques de Migjorn i Llevant, Menorca, Eivissa i, finalment, Formentera. En cada lot es fixa un mínim de punts de recàrrega a instal•lar, que naturalment les ofertes poden superar.
Aquestes ajudes se sumen als 1,9 milions en ajudes per a punts de recàrrega a hotels, tallers i rent a cars ara en concurs (en aquest cas poden ser per ús individual o públic) que ha tret a concurs el Govern i als 950.000 euros atorgats en ajudes a les administracions en els dos darrers anys per punts de recàrrega.