L’Estat resta autogovern amb la impugnació a certs articles de la llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental

Lleva competències i limita el poder de decisió de les Illes Balears en intentar que no es consultin els plans estatals a la comunitat. "La llei defensa els interessos de les Illes Balears i adapta la normativa estatal al fet insular", ha explicat el conseller de MÉS per Mallorca Vicenç Vidal

L’Estat ha convidat les Illes Balears a conciliar la llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA), aprovada al juliol al Parlament i en vigor des del mes d’agost passat. Es tracta d’un tràmit previ a la impugnació de certs articles de la normativa davant el Tribunal Constitucional. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, i el president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, Antoni Alorda han explicat els punts en els quals hi ha divergències entre ambdues administracions i han marcat la postura del Govern.

Alorda ha recordat que el motiu de la llei és l’adaptació a la norma estatal bàsica, que és “molt centralista però que permet cert marge de maniobra”. Un fet que s’hauria d’haver duit a terme la legislatura passada, concretament el 2014.

Les matèries concretes objecte de discrepància són els plans i programes exclosos d’avaluació, l’article 26, el 28, el 33, els annexos i la disposició final segona, que modifica la LECO, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental.

El director General d’Espais Naturals i biodiversitat ha insistit en que encara queden àmbits de gestió de Xarxa Natura sobre els quals el Ministeri no ha informat sobre la seva continuïtat ecològica, tot i que s’ha demanat en fins a sis ocasions per part de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.

Pel que fa a les zones d’exclusió, Mir ha negat que es perdi protecció a la Serra de Tramuntana arran de l’aprovació de la llei. En aquest sentit ha recordat que el que recull la normativa són certes activitats autoritzables, no autoritzades, que es poden dur a terme en camins consolidats que desemboquin en el domini público-marítim. És a dir que es poden fer autoritzacions, cas per cas, per transitar a peu per aquest tipus de camins en certes èpoques de l’any. Es més, la Conselleria encara no ha rebut cap petició al respecte motiu pel qual el director general ha sentenciat que “no és una problemàtica existent”.

El conseller Vidal ha afegit que el PORN de la Serra de Tramuntana conté certs errors en el marcatge de les zones d’exclusió que la llei corregeix i ha posat com a exemple el mirador des Colomer o d’en Parietti que és zona d’exclusió, on només s’hi pot dur a terme activitats científiques i d’investigació, quan el visiten centenars de persones cada dia perquè, en realitat, allò que està protegit és el penya-segat. En aquesta línia ha manifestat la seva “sorpresa en què l’Estat se centri en una competència autonòmica”.