Josep Ferrà: "Sánchez ha d’assumir els 78 milions de l’IVA i deixar de ser còmplice de Montoro"

El portaveu adjunt de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha defensat avui la sobirania fiscal de les Illes Balears com l’única via per "acabar amb la sistemàtica asfíxia econòmica a la qual ens sotmeten des de Madrid". Durant la compareixença després de la Junta de Portaveus, Josep Ferrà, ha censurat la decisió del govern espanyol de no pagar els 78 milions que Madrid deu a les Illes en concepte de la recaptació de l’IVA. "És una irresponsabilitat i un nou engany que ens obliga a revisar la relació amb l’Estat. És el govern de Sánchez qui ha deixat prescriure el pagament. Un precepte de la Llei Montoro que ha fet seu Montero." En aquest context, Ferrà a instant el govern espanyol a reconèixer el deute amb les comunitats i articular els mecanismes necessaris per poder pagar. De la mateixa manera ha reclamat Fermesa a la presidenta Armengol per reclamar aquest deute.

Durant la seva compareixença el diputat ecosobiranista ha censurat les paraules de la Ministra Montero, advertint les comunitats autònomes de no fer servir allò d "Espanya nos roba". La seva pèssima gestió, ha dit el diputat, és la que precisament fomenta aquesta percepció, no aquelles forces polítiques com MÉS que reclamam un sistema de finançament just.

En aquest sentit MÉS per Mallorca insisteix en el fet que per revertir aquesta situació "la relació amb l’Estat ha de canviar per garantir una Agència Tributària pròpia amb plena capacitat i competències". La proposta, ja contemplada a l’Estatut, hauria evitat a parer del diputat ecosoberanista "el despropòsit actual". Així, segons Ferrà, "aquesta situació, podria ser ben diferent si per exemple si l’IVA es gestionés des d’aquí. "Ara no reclamaríem a Madrid la part que ens pertoca d’aquest impost.
"Només ens miren en termes mercantilistes. Madrid no en té prou mai. O posam en marxa l’Agència Tributària pròpia amb plena capacitat i competències ( proposta, ja contemplada a l’Estatut) o l’asfíxia econòmica anirà a més. " Segons Ferrà "el govern espanyol dificulta i limita encara més les capacitats i la tasca de servei públic del nostre autogovern. El govern de les Illes Balears ha de continuar donant servei als nostres ciutadans, però les limitacions que se’ns imposen per Llei suposen un greu obstacle per la seva execució i també per al normal desenvolupament de l’autonomia que ens ha estat conferida" ha conclòs.