Josep Ferrà: "És l’hora de la democràcia amb majúscules i que la ciutadania pugui triar entre Monarquia o República"

El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà ha registrat avui al Parlament una Proposició No de Llei (PNL) exigint la convocatòria d’un "referèndum vinculant perquè la ciutadania de les Illes Balears i la de l’estat espanyol decideixi quina fórmula d’estat desitja, entre monarquia i república". Segons Ferrà, "41 anys després de l’aprovació de la Constitució, el model d’Estat està en entredit. De fet, i segons el diputat ecosoberanista "curiosament, des del mes d’abril de 2015, el CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) no ha demanat a la ciutadania sobre la percepció que tenen de la monarquia. I no ho han fet ni els governs del PP ni del PSOE. És més, els sondejos que publiquen altres entitats demoscòpiques i mitjans segueixen apuntant a aquesta desafecció cap a la monarquia", ha afegit. Per això la proposta també planteja que es torni a demanar regularment a la ciutadania per l’opinió sobre la monarquia en les enquestes del CIS.

Aquesta iniciativa parlamentària coincideix amb la imminent visita del Rei a Mallorca, una illa que l’ha acollit a ell i la seva família de forma molt amable i on tenen un palau, Marivent, a la seva disposició. "Aquest palau va ser donat per Joan de Saridakis per tal que fos convertit en museu, no en residència estiuenca del Rei i la seva família, fet pel qual mostram la nostra desaprovació." Així, "demanam a la Casa Reial que renunciï a l’ús i gaudi del Palau de Marivent".

Ferrà ha aprofitat la presentació de la PNL per censurar la "complicitat i connivència" dels partits d’àmbit estatal que amb el seu suport a la Monarquia, ha assenyalat, "donen suport a un model institucional que romp amb el principi d’igualtat". Així, ha recordat que un dels principis bàsics de la democràcia i de l’Estat de dret és que tothom és igual davant la llei. "En el cas de la Monarquia es fa una clara excepció, no només pel fet que ningú que no sigui Borbó no podrà ostentar mai el càrrec de Cap d’Estat, sinó que els privilegis econòmics, socials i fins i tot legals dels quals gaudeixen els membres de la Casa Reial".

El diputat de MÉS per Mallorca ha incidit en els escàndols de corrupció que han afectat directament a la Casa Reial, amb el "cas Noos" al capdavant, amb una sentència per la qual s’ha condemnat a presó el cunyat de l’actual Rei, i la seva germana Cristina ha estat considerada responsable civil a títol lucratiu. En paral·lel a aquest escàndol, també han sorgit nombroses informacions sobre el suposat patrimoni ocult de la família reial, especialment del rei emèrit, Joan Carles I.

Amb tot, el diputat Joan Mas, qui també ha participat a la presentació de la PNL, ha criticat durament l’actitud del Rei durant el missatge del passat 3 d’octubre. "El Rei només ha romput una vegada el seu silenci i la seva neutralitat partidista sobre temes que afecten la població. I no va ser per parlar de la corrupció, l’atur, la precarietat, el difícil accés a l’habitatge, la pobresa infantil, el fracàs escolar o qualsevol dels altres problemes que tenim, sinó que va oferir un discurs en el qual va avalar la violència policial envers la ciutadania catalana que havia decidit anar a votar". Amb aquesta intervenció "el Rei es va posicionar a favor d’una part dels seus súbdits i en contra d’una altra part, concretament contra la ciutadania catalana que va anar a votar l’1 d’octubre, ja votés sí o no a la consulta plantejada per la Generalitat de Catalunya". Ferrà ha anat més enllà i ha assegurat que "en prendre partit en aquesta qüestió va renunciar a ser un una part activa en la resolució del procés català".