’I tu, jugues en català?’

El Govern promou la campanya ’I tu, jugues en català?’ amb motiu de les festes de Nadal i Reis. L’objectiu és fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit cultural i lúdic

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports inicia la campanya «I tu, jugues en català?», una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya a la qual el Govern ha decidit unir-se amb l’objectiu de fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit lúdic. La campanya s’adreça a les botigues que venen jocs i juguetes en català per fer-los més visibles, donar-los a conèixer i fomentar-ne l’ús i el consum entre els ciutadans.

En aquest àmbit de relació tan important com és el joc, el català encara ha de recórrer un llarg camí, i la campanya «I tu, jugues en català?» vol contribuir a potenciar l’ús de la llengua catalana en el sector del joc i de la jugueta.

S’ha fet coincidir l’inici i la presentació de la campanya amb les festes de Nadal i Reis, però aquesta iniciativa és oberta, no té una durada limitada, i es planteja com a objectiu arribar al centenar de comerços adherits en el conjunt de les Illes Balears.

Aquests dies s’està duent a terme el procés de recollida d’adhesions dels establiments interessats que s’identificaran amb un adhesiu a la porta i amb un petit expositor al mostrador. A més, també es podran identificar els jocs i les juguetes en català amb un adhesiu amb la finalitat que siguin més visibles. Tot aquest material es facilitarà als establiments, que no hauran d’assumir cap cost econòmic.

El Govern es compromet a difondre la campanya entre els ciutadans a través d’organitzacions col•laboradores, xarxes socials, i una pàgina web que s’ha creat per a l’ocasió: http://jocsencatala.cat/. També s’encarrega de distribuir el material i de facilitar al personal dels establiments formació en llengua catalana. També s’ha fet arribar el material de la campanya als consells insulars.

A l’esmentat web http://jocsencatala.cat/, a més de presentar-se la campanya, s’hi pot trobar un cercador de jocs; un mapa que situa al territori els establiments on es poden adquirir; webs i apps per jugar o enllaços d’interès.

La campanya “I tu, jugues en català?” es complementa amb una altra acció destinada als més joves de la casa: la carta als Reis d’Orient, que també es podrà descarregar des de la pàgina web. A més, s’ha preparat un formulari per “ajudar” els Reis: els qui l’emplenin participaran en el sorteig d’un viatge per a dues persones a Port Aventura (el sorteig tindrà lloc dia 18 de gener). Així mateix, s’han imprès i distribuït 7.000 còpies de la carta als Reis d’Orient per als infants de Formentera, Eivissa, Mallorca i Menorca.

La iniciativa d’estendre la campanya a les Illes Balears és resultat de l’acord de la reunió de les tres direccions generals de Política Lingüística del passat juliol entre Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.