Groizard: “Volem garantir que ningú passi fred o quedi sense llum”

Per primera vegada lluiten junts contra la Pobresa Energètica govern, entitats socials i companyies elèctriques que s’han compromès a no tallar la llum durant aquest hivern


Mai s’havien assegut juntes l’administració, les empreses i les entitats socials per trobar solucions per combatre la situació de les famílies que no poden assumir les factures energètiques, i que en conseqüència pateixen la fred de l’hivern a ca seva. Aquesta situació de precarietat econòmica fa que, segons els primers càlculs hi hagi un 20% de la població de les Illes Balears que té mancances en aquest sentit. “Volem garantir que ningú passi fred o quedi sense llum”, ha assenyalat el director general d’energia Joan Groizard present a la reunió i un dels impulsors d’aquesta proposta. Un objectiu que també ha destacat la presidenta Francina Armengol. La lluita contra la Pobresa energètica forma part dels #AcordPelCanvi i ha estat una de les reivindicacions de MÉS per Mallorca que està aconseguint fites importants. Fins al mes de març les empreses han assumit el compromís de no tallar ningú la llum per impagament de factures. Aquesta proposta que ja havia acceptada per Endesa, ha estat rubricada també avui mateix a la reunió de la Mesa, per Fenosa i Iberdrola.

200.000 euros de rescat energètic

Un altre dels bons resultats d’aquestes primeres passes de la Mesa per lluitar contra la Pobresa Energètica és la creació d’un Fons de rescat que disposarà, inicialment de 200.000 euros del pressupost autonòmics i previsiblement augmentarà amb aportacions públiques i també de les elèctriques, a través de la seva acció social.

Groizard ha explicat que el primer de tot era demanar una moratòria a les companyies elèctriques que ha estat acceptat. I, posteriorment, es posarà en marxa un protocol d’intervenció. Una de les propostes més interessant és la confrontació de dades tant de les empreses com de serveis socials per poder conèixer quina és la situació real a les Illes en relació a la Pobresa Energètica.

Formen part de la Mesa la conselleria d’Energia, els directors generals d’habitatge i consum, la conselleria de Serveis Social, la FELIB, FACUA i Creu Roja, Càritas, EAPN, Som Energia, Endesa, Iberdrola, Gas Natural, PAH Mallorca, i altres entitats.