Fina Santiago: “les llistes d’espera indiquen que el Govern no aspira a millorar la sanitat pública”

La diputada del Grup MÉS considera que l’Executiu hauria de ser ambiciós i treballar per millorar les dades de 2011, i demana que cap pacient de Balears no hagi d’esperar més de 180 dies per cap intervenció


El Grup Parlamentari MÉS considera que les dades sobre les llistes d’espera sanitàries facilitades avui pel Govern demostren que “el Govern actual no aspira a millorar la sanitat pública”. Així ho ha manifestat la portaveu adjunta del grup, Fina Santiago.

Segons la diputada, la presentació de les dades per part de la Conselleria de Salut “són una declaració pública de l’escassa aspiració d’aquest govern per millorar la sanitat pública. Qualsevol govern ha de tenir l’aspiració de millorar la situació que li deixa el govern anterior. Però el Govern Bauzá renuncia a millorar la situació de la sanitat pública que es va trobar quan va començar a gestionar, perquè només es compara amb ell mateix: considera un èxit la millora de 2013 respecte a 2012 sense fer cap referència a les dades de llistes d’espera de l’any 2011”.

El Grup MÉS considera que el fet que els pacients que necessiten una operació oncològica de prioritat 1 hagin d’esperar 21 dies “no és cap motiu per congratular-se, i torna a indicar el baix grau d’aspiració de millorar l’atenció sanitària”.

Fina Santiago demana un decret de garantia de demora per tot tipus d’intervencions quirúrgiques i d’atenció especialitzada, i no només per als casos contemplats actualment. És a dir, que “cap pacient de les Illes Balears no ha d’esperar més de 180 dies per ser operat per cap tipus de procés quirúrgic”.

Santiago també reclama que s’activin tots els mecanismes perquè no hi hagi ni llits buits ni quiròfans tancats a la sanitat pública: “mentre que això no estigui solucionat, els doblers dirigits a la concertació amb la privada s’han de destinar a millorar la sanitat pública”.

Finalment, la formació també denuncia la manca de transparència del Govern, que “no ofereix la font de les dades, sinó que només fa pública la seva interpretació d’aquestes dades; no dóna accés a les dades de cadascun dels hospitals; no ofereix cap tipus d’informació sobre llistes d’espera d’especialistes i proves específiques; no sabem quantes persones esperen més de 180 dies per ser intervingudes (que era el màxim que es podia esperar l’any 2011 per qualsevol intervenció quirúrgica)...”.

Finalment, Fina Santiago considera “lamentable” que el Govern atribueixi la millora de les dades de 2013 respecte a 2012 a un suposat “major compromís” dels professionals, com si en altres moments no estiguessin compromesos.