Fina Santiago: “El govern central no està a l’altura dels ciutadans ni del que requereix el drama dels refugiats”

MÉS per Mallorca reclama que el govern espanyol i la UE accelerin el trasllat de les persones que cerquen refugi

Mallorca i Quios han obert una via de col•laboració per prestar ajuda als milers de refugiats que acull aquesta illa grega


MÉS per Mallorca denuncia que el govern de Rajoy no està a l’altura de donar la resposta que exigeix la ciutadania de proporcionar una acollida real mentre que el mar Mediterrani continua essent una fossa comuna per a les persones que cerquen refugi i no el troben per una falta d’acollida. Els càrrecs de MÉS per Mallorca han participat en la manifestació “A Mallorca volem acollir” que ha recorregut els carrers del centre històric de Palma per reclamar l’acceleració en el trasllat de les persones que cerquen refugi.

La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha destacat que “a les Balears ja hem acollit 70 refugiats dels 350 que han d’arribar”. Per aquest motiu, “sortim al carrer perquè el govern espanyol i la UE accelerin el trasllat d’aquestes persones”. Santiago ha assenyalat que l’experiència d’acollida ha estat “molt positiva” atès que les persones que varen arribar primer, algunes d’elles ja han trobat un habitatge i una feina, a Mallorca o en altres comunitats autònomes, i d’altres ja han tornat amb les seves famílies a altres països. No obstant la feina feta aquí, la reacció de l’Estat espanyol i d’Europa davant d’aquest drama humà és vergonyosa. “Les generacions futures jutjaran malament la resposta donada als refugiats” titllant-la de falta de sensibilitat i de solidaritat, i de xenòfoba, mentre que “a les Illes podrem dir que hem fet tot el que hem pogut”, ha insistit Santiago.

Cooperació amb Quios

El passat mes de març del 2016 el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va visitar Quios per conèixer les necessitats d’una illa que acull milers de refugiats i obrir una via de col•laboració entre Mallorca i aquesta illa grega. Així, ja s’ha prestat ajuda en tres àmbits diferents: atenció sanitària, manteniment dels campaments d’acolliment i gestió dels residus sòlids. L’aportació de la primera fase va ser de 88.000 €. També s’han recaptat uns 30.000 € més fruit de les donacions d’empreses i ciutadanes i ciutadanes de Mallorca.

Segons ha declarat Miquel Ensenyat, “la nostra forma de fer cooperació és horitzontal, de persona a persona, de govern a govern, d’illa a illa”. El president ha afegit que “Mallorca i Quios són dues illes banyades per la mateixa mar i germanes en la cultura mediterrània” i que “el Mediterrani ha de ser, precisament, un pont entre les cultures i no una fossa comuna”.
Davant de la immobilitat del govern central, Ensenyat ha destacat que “a Mallorca hi ha molta gent amb ganes de col•laboració per ajudar en aquest drama” i així ho han demostrat els manifestants que avui han sortit per clamar que “a Mallorca volem acollir”.