Fina Santiago demana als bancs que flexibilitzin el pagament de les hipoteques

Foto: 5dies, IB3

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, demana als bancs que siguin flexibles amb tots aquells que tendran problemes per pagar les hipoteques davant la manca d’ingressos provocat per l’estat d’alerta. Ha estat durant una reunió per videoconferència que ha mantingut juntament amb la presidenta, Francina Armengol, i la consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez, amb les entitats financeres de les Illes Balears.

Santiago creu que ha estat una reunió positiva al comprovar la predisposició de les entitats financeres illenques a trobar un mecanisme per poder renegociar, establir carències, moratòries o ajornaments amb els titulars de les hipoteques. "En aquests moments difícils on els ciutadans estan fent tants sacrificis, tots hem de sumar esforços i col·laborar per ajudar a famílies, empreses, autònoms i treballadors". "Les institucions també hem de fer un esforç afegit per ajudar als més vulnerables, per això incrementarem els ajuts al lloguer. Hem d’estar al costat de les famílies", ha explicat Santiago en roda de premsa.

La consellera d’Afers Socials considera que en aquests moments tots hem de posar de la nostra part per superar aquesta crisi sanitària que pot tenir conseqüències econòmiques a curt termini, per això insisteix en la importància de facilitar mecanismes perquè les famílies puguin mantenir les seves llars.

Paral·lelament, en aquesta reunió, el Govern ha suggerit als bancs que se sumin a les mesures que està posant en marxa l’Executiu per facilitar liquiditat a les empreses. El Govern ha posat 50 milions d’euros a disposició de PIMES i autònoms a través de l’ISBA i, en aquesta línia, demana als bancs que injectin liquiditat al teixit econòmic i empresarial perquè les operacions de crèdit o circulant disposin d’una bonificació que faci que les despeses financeres siguin properes a zero.
També han tractat l’establiment de mecanismes de diàleg permanent amb elles per tal de coordinar solucions a curt termini que permetin pal·liar els efectes de l’estat d’alerta amb ajornaments temporals dels seus deutes. Concretament, han demanat que donin carències als préstecs en vigor que tenen les empreses i treballadors autònoms afectats. que rebaixin les condicions d’accés al crèdit per a empreses i autònoms afectats i que els garanteixin avals per millorar les despeses financeres destinades a fomentar liquiditat.