Fanny Tur: “El govern de l’Estat del PP utilitza les estructures de l’Estat per atacar les autonomies”

MÉS per Mallorca assegura que les ajudes a la retolació en català són una eina amb molta tradició en el procés de normalització lingüística i mai fins ara el PP ni l’Estat les havia qüestionat


La formació ecosobiranista recorda que el català és una llengua minoritzada, i necessita el suport públic per a avançar cap a la seva normalització. Les administracions de les Illes Balears compleixen amb el que diu l’Estatut (i la Constitució) amb les diferents polítiques de promoció del català. Qui incompleix la seva obligació constitucional obviant i fins i tot atacant la normalització del català és el PP i l’Estat, i en aquest cas emprant els doblers públics amb una finalitat partidista.

En aquest sentit s’ha manifestat la consellera de Cultura Fanny Tur: "Lamentam aquesta involució democràtica de l’Estat del govern del PP, que utilitza les estructures de l’Estat per atacar les autonomies i per atacar l’autonomia municipal sobretot amb una línia d’ajudes que s’impulsa per unanimitat des de fa més de 20 anys, que suposa una partida de 5.000 euros i que va en línia del que estableix, l’Estatut d’autonomia, la llei de normalització lingüística aprovada per unanimitat en temps de govern del PP, i pel que diu fins i tot l’article 3 de la Constitució espanyola on s’estableix que les llengües cooficials han de ser objecte d’especial protecció".

La consellera de Cultura també ha explicat que s’està utilitzant el respecte a la sobirania municipal a l’hora d’atorgar aquesta línia d’ajudes per "crear un problema amb la llengua i treure’n rèdit polític i dividir els illencs per un grapat de vots. És obrir un conflicte on no n’existia cap. Són especialistes a crear-los artificialment.". "El PP ha emprès una nova campanya contra el català en la seva cursa espanyolista amb C’s i Vox. No ens trobaran en el fang sinó en la feina per la ciutadania", ha afegit.

El portaveu del grup parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà també ha valorat el qüestionament de l’Estat d’aquestes ajudes i ha assegurat que "després de l’amenaça de Rajoy a Palma de què les Balears no havíem de seguir el mateix camí que Catalunya, ara tenim aquí la versió encoberta del 155". Ferrà ha explicat que aquestes ajudes, que fa vint anys que s’atorguen, es van aprovar en un ple en què el PP va votar a favor: "És una prova més que el projecte regionalista de Biel Company ha fracassat i l’oposició al Govern balear es fa des de l’Estat".