Europa s’interessa per les polítiques mediambientals del Govern del Canvi

El Decret de posidònia i les mesures directes que ja s’apliquen han estat les que han despertat major interès


Diverses regions de la Unió Europea, especialment Grècia i Itàlia, han traslladat al director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, el seu interès per les polítiques mediambientals del Govern del Canvi. Per aquesta raó, s’està estudiant obrir línies de treball o projectes europeus per a col·laborar en algunes d’aquestes polítiques com en la conservació de la posidònia, que regularà de manera pionera el decret que ara prepara la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.

Miquel Mir ha presentat el Decret de posidònia que prepara la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca als representants de les oficines regionals a Brussel·les de les illes de Sardenya, Còrsega i Creta, que han donat l’enhorabona al Govern per les polítiques mediambientals i han plantejat la possibilitat d’obrir línies de treball conjunt i projectes europeus per tal de fer extensives les polítiques que recollirà el Decret. Les mesures directes que ja s’apliquen —com els camps de boies ecològics o el servei de vigilància de fondejos— han despertat també l’interès dels representants d’aquestes regions, així com dels eurodiputats membres de l’intergrup parlamentari de biodiversitat, l’intergrup Searica i eurodiputats membres del grup parlamentari dels Verds/ALE, entre els quals hi ha l’europarlamentari més actiu en tema marí del Parlament Europeu, el portuguès Ricardo Serrao i a qui també se’ls ha presentat aquestes i d’altres mesures mediambientals del Govern balear. El mateix es farà avui i demà amb la directora adjunta de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, Joanna Drake, i diferents ONG.

Aquestes iniciatives legislatives responen al compromís del Govern balear d’avançar cap a un canvi de model basat en el desenvolupament sostenible, tal com recomanen tant l’Agenda Urbana i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides com les diferents Estratègies europees.

A l’agenda d’actes que ha organitzat el Centre Balears Europa per a dur a Brussel·les les polítiques per a la sostenibilitat que impulsa el Govern, també hi figura l’assistència del director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, i el director general d’Esports i Joventut, Carles Gonyalons, a la cerimònia dels premis Natura 2000 on el projecte "Sports in Natura 2000: Reconciling interests in Menorca", per les curses de muntanya, es troba entre els 25 finalistes.

A banda de la presentació de mesures mediambientals, el director general d’Esports i Joventut, Carles Gonyalons, ha preparat a Brussel·les la representació que faran les Illes Balears de totes les comunitats autònomes de l’Estat espanyol davant la Unió Europea durant el segon semestre de 2018. A més, també s’ha impulsat en diferents reunions el programa Erasmus Plus d’Esports i Joventut.

Per altra banda, els dies 23 i 24 de maig el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, juntament amb el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, participaran en el fòrum polític de la Green Week 2018, centrada enguany en les Ciutats Verdes, i el dia 6 de juny el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, participarà en el fòrum polític de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.