Ensenyat: "Una vegada més les Illes Balears han hagut de suplir la inoperància del govern espanyol"

El portaveu de MÉS al Parlament celebra els canvis normatius per avançar la Renda Social davant les denegacions de l’Ingrés Mínim Vital

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha valorat de manera positiva, els canvis normatius introduïts per la Conselleria d’Afers socials per poder avançar la Renda Social a les famílies sense ingressos. Segons Ensenyat, "la diligència de la Conselleria liderada per Fina Santiago permetrà suplir la inoperància i ineficiència del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions". De fet, segons el portaveu ecosobiranista "la gran quantitat de resolucions desestimades o posaven en risc a milers de famílies". Ara, la Conselleria d’Afers Socials i Esports avançarà el pagament de la Renda Social Garantida (RESOGA) a les famílies sense ingressos econòmics de les Illes Balears a qui se’ls hagi desestimat l’Ingrés Mínim Vital, totalment o parcialment, i compleixen amb els requisits de la prestació autonòmica. "Entenem que el govern espanyol s’ha trobat amb uns serveis públics desmantellats per tants anys de governs conservadors, però això tampoc és una excusa per gestionar de manera eficient", ha assegurat Ensenyat.

El portaveu de MÉS insisteix a reclamar el traspàs de la gestió a la Conselleria d’Afers Socials i Esports. Aquest traspàs "permetria agilitzar els tràmits de totes aquelles persones que estan en situació o risc de vulnerabilitat". Al marge de transferir la gestió, també ha reclamat al govern espanyol flexibilitzar els criteris i tenir en compte les situacions de vulnerabilitat econòmica sobrevinguda a l’hora d’accedir a l’Ingrés Mínim Vital. Aquesta petició també ha estat plantejada per la mateixa consellera Santiago qui, fins i tot fa unes setmanes, va enviar una carta al ministre en aquest mateix sentit.

Mentrestant, el Consell de Govern d’avui ha aprovat un decret llei modificant la Llei de Renda Social.En lloc de, com es feia fins ara, de fer una revisió prèvia abans de concedir la Renda Social, amb el temps que això suposa, la revisió es farà a posteriori. Així, bastarà, una vegada es tingui una resolució denegatòria de l’IMV, presentar la sol·licitud de Renda Social, o d’haver-la presentat ja, i fer una declaració responsable de què es compleixen amb els requisits de la prestació econòmica autonòmica. La revisió es farà a posteriori i si no es compleixen els requisits de concessió o deixa de complir-los se’ls suspendrà i s’exigirà el retornament de les quanties rebudes indegudament. L’objectiu és evitar que les famílies sense ingressos que fa mesos esperen cobrar l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i que finalment se’ls ha denegat per no complir algun dels requisits, puguin accedir directament a la renda social i no estiguin més temps sense cobrar.