Ensenyat: «La nostra cultura és rica i hem de donar a conèixer el nostre llegat»

El Consell aprova el tercer pla de gestió de Cultura, encara que la Llei de patrimoni estableix que els plans han de ser cada dos anys. «És d’una absoluta deixadesa per part dels anteriors equips de govern. Volem coherència en les polítiques culturals», ha ressaltat Ensenyat

El Pla de la institució aprovat recentment aglutina més d’una vuitantena d’actuacions dividides en tres eixos estratègics: protecció, conservació i difusió del patrimoni. Es tracta d’un document realista que té en compte els recursos de la institució i el seu patrimoni. «Hem de posar en valor tot el nostre patrimoni. Volem donar a conèixer també l’edifici del Consell i, per exemple, el nostre fons de pintura», ha ressaltat Ensenyat.

El pla és un seguit de protocols per al bon funcionament, com per exemple a l’hora d’intervenir en béns d’interès cultural. «S’ha de ser molt respectuós, ja que és un patrimoni de tothom. És important com tractam els edificis catalogats. La feina més important és apropar el patrimoni i la cultura a la ciutadania», ha explicat Ensenyat.

En l’àmbit de conservació destaca les acciones que farà el Consell amb les torres de defensa i amb els molins de vent del pla de Sant Jordi, una feina coordinada amb l’Ajuntament de Palma i el regidor de MÉS, LLorenc Carrió. «Volem conservar un element clau per al patrimoni industrial de l’illa i donar-li vida, per això cercam maneres perquè tornin a tenir un ús, sigui com generadors d’energia elèctrica o inclosos en rutes molinològiques d’abast europeu», ha explicat Ensenyat

El tercer àmbit de feina previst en aquest Pla és el de la difusió i que inclou diverses jornades d’estudis i una xarxa d’entitats vinculades al món del patrimoni per crear un fòrum de coneixement de la cultura. «Es tracta que la informació entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments sigui fluida. Això tendrà una traducció en forma d’una major informació per a les persones, ja que els ajuntaments són les primeres institucions per als nostres ciutadans», ha explicat el president del Consell, Miquel Ensenyat.

Ensenyat ha volgut acabar amb la defensa d’un finançament més bo per consolidar els projectes de cultura i patrimoni. «Tenim un patrimoni, a les illes, que és important que cuidem, i des de Madrid no en són conscients. L’únic que fan és llevar-nos les nostres joies, com els bous de Costitx. Per desgràcia, també som una colònia en l’àmbit cultural», ha lamentat el president del Consell.