Ensenyat: “Hem de revisar la relació amb l’Estat. Des de Madrid només ens miren en termes mercantilistes”

El portaveu de MÉS PER Mallorca reclama un major equilibri entre que aporten i reben les Illes i denuncia que l’actual sistema de finançament “ens castiga i penalitza".

El portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, ha defensat avui la necessitat de millorar el model de finançament de les Illes Balears, tant pel que fa als recursos que rep com a la capacitat de recaptació i gestió dels impostos. En aquest ha apostat per reduir el dèficit fiscal i aconseguir un finançament més equitatiu, que respongui a les necessitats reals i que permeti desenvolupar de forma plena l’autogovern. Així, ha reclamat un sistema que hauria de permetre un major equilibri entre què aporten i reben les Illes.

Durant la seva intervenció al Parlament, ensenyat ha censurat l’actitud de l’Estat a qui acusa de mirar les Illes “només en termes mercantilistes”. Així ha posat com l’exemple diferents decisions com ara la subhasta dels terrenys de Son Busquests, o l’ampliació dels ports i aeroports. “prenen decisions completament oposades als interessos que defensam des d’aqui”. Per això ha instat al Parlament articular en un nou marc de relació amb l’Estat "sense interferències i ingerències".

En acabar el debat Ensenyat també ha denuncia que la inversió de l’Estat a les Illes Balears hagi estat "vergonyosa" respecte a altres territoris i ha insistit a fer efectiva la cogestió aeroportuària prevista a l’Estatut. "És fonamental per la nostra economia tenir un major control sobre els ports i aeroports i massa sovint ens hem de limitar a donar servei als milenars de persones que AENA i Ports aboquen als nostres carrers". El portaveu ecoborianista ha afegit que "des de MÉS per Mallorca estem convençuts que la clau per resoldre la situació rau a omplir de contingut el concepte d’autogovern.

Sense sobirania política, no hi haurà sobirania fiscal. Si seguim supeditant la nostra capacitat financera a Madrid mai no acabarà l’asfíxia econòmica que patim. Cal fer una passa més i ampliar les competències de l’Agència tributària de les Illes Balears".