Ensenyat: "el record del norats és la llibertat en un moment de foscor

Els "Norats" foren recordats amb un acte organitzat pels ajuntaments de Bunyola, Marratxí i Santa Maria, i que compta amb la presència del president Ensenyat

L’acte en memòria dels "Norats", organitzat pels ajuntaments de Bunyola, Marratxí i Santa Maria, ha servit per recordar a Honorat Tries i Gama, i el seu fill Jaume Tries i Grau, naturals de Santa Maria i coneguts com els Norats. Els "Norats", naturals de Santa Maria, passaren més de tretze anys amagats a la vall de Coanegra, a Baix del Puig i dins la Comuna, al terme bunyolí, i sobrevisqueren gràcies a l’ajuda d’alguns habitants de Santa Maria i de Bunyola que els ajudaren d’amagat fins a l’any 1949, quan aconseguiren fugir a Alger.

El president Miquel Ensenyat ha apuntat que "al llogaret bunyolí de Baix des Puig, hem retut un homenatge als Norat i a les persones de Santa Maria, Bunyola i Marratxí que els ajudaren. Uns homes i unes dones que posaren en joc la seva vida, en uns moments duríssims. El record i la memòria històrica d’aquests lluitadors ens serveix per veure que la seva causa és la nostra”, ha explicat Ensenyat, a la vegada que ha afegit que “treballar cada dia per una societat amb una millor educació, una millor sanitat i uns drets laborals més justos és la causa de la gent progressista, abans i ara”.

L’acte ha comptat també amb la presència dels batles dels tres municipis de MÉS: de Bunyola, Andreu Bujosa, de Marratxí, Joan Francesc Canyelles, de Santa Maria, Colau Canyelles, i també de diversos familiars dels Norats, ha servit per inaugurar la pedra i la placa commemorativa.