Ensenyat: "creim en un Consell que és capaç de forjar el futur d’aquesta illa".

La institució insular ha encetat avui matí els dos dies de debat sobre política general amb el discurs del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat. Demà serà el torn dels grups polítics, entre els quals hi ha MÉS per Mallorca, en representació del qual intervendrà la portaveu a la institució, Mercè Bujosa.

El president ha encetat avui el debat de Política General explicant, durant prop de dues hores, la feina feta i la que manca. La dissertació d’Ensenyat ha estat una radiografia de la institució insular. En el discurs, ha explicat al detall les mancances i les fites aconseguides d’aquests dos anys, recalcant que "aquest executiu creu en el Consell; creim en un Consell fort i potent, amb capacitat d’incidir en la realitat dels mallorquins i de les mallorquines; un Consell que és capaç de forjar el futur d’aquesta illa".

El president també ha fet un recorregut per la feina feta per tots els departaments deixant clar que «el Consell que just actuava de "repartidora" ha de formar part del passat, el futur ha de ser del Consell actiu i capaç."

Miquel Ensenyat ha fet una aproximació més general amb l’objectiu d’aclarir quin és el model que vol per a la institució i també per defensar la vigència dels acords pel canvi amb aquestes paraules: "Funcionam com un equip coordinat i cohesionat per uns objectius i uns principis compartits: el progressisme, l’ecologisme, l’autogovern, el feminisme o l’aposta per una democràcia participativa i, per citar-ne alguns, però sobretot i entre tot, la igualtat d’oportunitats".

Ensenyat ha aprofundit en totes les conselleries i ha esmentat la necessitat d’enfortir el Consell amb més competències per convertir-lo en l’autèntic govern de l’illa. També ha tingut paraules per al finançament, que és clarament discriminatori cap a les illes i que afecta "als ciutadans i ciutadanes de Mallorca, ja que som tractats com persones de segona categoria: la mitjana espanyola de la despesa pública per habitant en Sanitat és de 1.357 euros, i la mitjana de les Balears és 1.275; pel que fa a Educació, la mitjana espanyola és de 915 euros i la de les Balears, de 831 euros", ha explicat el president, que també ha lamentat que "un any més, els Pressuposts de l’Estat condemnen les Illes Balears a estar a la coa de les inversions estatals. Encara pitjor, passam dels 159 milions assignats el 2016 als 148 anunciats per al 2017. Això vol dir que l’Estat just invertirà aquí 130 € per habitant, davant els 277 € de la mitjana estatal".

Un dels apartats més rellevants del discurs ha estat el relacionat amb els departaments de Serveis Social i el de Cooperació Local. "L’IMAS compta enguany amb el pressupost més alt que ha tingut mai: 176,9 milions d’euros, un increment del 13,8% respecte als pressuposts de l’any anterior, i 33 milions més que en els darrers pressuposts de l’anterior equip de govern", ha explicat Ensenyat

Entre els assistents, hi ha hagut diversos càrrecs de MÉS a altres institucions, com els coordinadors Bel Busquets i David Abril, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago.
També els batles de MÉS per Mallorca han volgut compartir aquest moment. Hi eren presents Andreu Bujosa (Bunyola) i Maria Ramon (Esporles), entre altres.