En contra tractats internacionals antidemocràtics: TTIP, TISA, CETA

MÉS per Mallorca, com a membre de la Plataforma NO al TTIP Mallorca, ha participat en els actes de la jornada europea de mobilització contra els tractats internacionals de lliure comerç i inversió (TTIP, TISA, CETA)

Aquest dissabte a la plaça de l’Olivar s’ha escenificat la denúncia d’aquests tractats que s’estan negociant entre la Unió Europea, els Estats Units i Canadá amb les multinacionals, i a esquenes de la ciutadania. Barack Obama, Angela Merkel, banquers, representants dels principals lobbys empresarials han fet acte de presència a la concentració per tal de “convèncer” a la ciutadania de les bondats d’aquests tractats. Per fer-ho han “regalat” caramels i accions de les principals multinacionals, per tal de fer callar al poble. Però les persones concentrades s’hi han oposat, cridant “mafiosos, corruptes, usurers, fora,...” als responsables d’aquesta estafa. Igualment s’ha escenificat la repressió i sacrificis que ha de patir la gent: hipoteques, retallades,... Així mateix, una batucada i una taula informativa han acompanyat la concentració, donant un caràcter festiu i informatiu a l’acte. Unes 300 persones han participat a l’acte.

Aquests tractats suposen una amenaça per a la democràcia, a més s’estan elaborant d’una manera molt poc transparent i gairebé amb un secretisme hermètic. Es tracta del TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions) i el TISA (Tractat de Comerç dels Serveis), tractats que s’estan negociant amb els Estats Units, i el CETA (Acord Econòmic i Comercial Global) amb Canadà.

Les principals intencions d’aquests tractats són: l’eliminació de les normes, de les barreres reguladores, per tal que les empreses (sobretot les grans corporacions) puguin operar lliurement a ambdós costats de l’Atlàntic. Així les grans multinacionals tindran via lliure per fer negoci a costa dels serveis públics, les condicions laborals dels treballadors i les nostres condicions de vida. Aquests acords estableixen uns mecanismes que permetran a les corporacions demandar als estats si les decisions dels governs els perjudiquen. Es a dir, podran qüestionar i condicionar les decisions democràtiques que puguin prendre els Estats sobirans. Una vegada més, la riquesa i els beneficis de les grans corporacions transnacionals imperarien per sobre dels drets i llibertats de la gent i de la democràcia.

L’acte ha finalitzar amb una lectura conjunta i explicativa dels perills d’aquests tractats, per conscienciar a la ciutadania sobre els mateixos.

La Plataforma NO al TTIP Mallorca informa a la ciutadania que ha començat una campanya europea de recollida de firmes per internet per presentar una ICE (Iniciativa Ciutadana Europea). Aquesta iniciativa és fruit de l’organització social de la plataforma a nivell europeu, ja que la Comissió Europea ha afirmat que no era possible realitzar-la oficialment per part seva, sense donar cap tipus d’explicació. De nou les institucions europees donen l’esquena als drets socials i a la democràcia, una nova raó per a que els moviments socials i polítics s’organitzin per fer front als tractats que amenacen.

Campanya europea de signatures: http://stop-ttip.org/firmar/

La pressió internacional és fonamental per fer front a les injustícies. De fet, aquesta pressió social ha aconseguit que la UE faci públic el mandat secret pel Tractat Comercial Transatlàntic (TTIP). És imprescindible seguir la lluita.

La Plataforma NO al TTIP Mallorca es va constituir a principis del mes de setembre, formant part d’un moviment que ha sorgit a nivell europeu amb l’objectiu de demanar la paralització d’aquestes negociacions. En ella hi participen entitats ciutadanes, moviments socials de Mallorca, sindicats i partits polítics.

Actualment formen part de la Plataforma: AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Associació FeM-Dones per la Feina, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, Ecoxarxa Mallorca, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA UNIDA Illes Balears, FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), JUBILATS PER MALLORCA, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S’ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UCxR

La Plataforma fa una crida a totes les entitats i col·lectius a sumar-se a aquesta lluita pels drets i llibertats democràtics i informa que es continuaran fent taules redones i actes informatius.