Els pressuposts “no serviran per crear llocs de feina i sortir de la crisi”

El Grup MÉS afirma que els comptes del Govern per 2014 fan passes per a la privatització de la sanitat pública, baixen un 5,9 la despesa real en serveis socials i augmentaran el deute en 378 milions


El Grup MÉS ha denunciat avui que els Pressuposts Generals de la CAIB per a 2014 “no serviran per crear llocs de feina, lluitar contra l’atur i sortir de la crisi”, sinó que “cap sector econòmic important se’n veurà beneficiat”, segons paraules del portaveu parlamentari, Biel Barceló. A més, afirma que s’agreuja el maltractament per part de l’Estat, s’incrementa l’endeutament i el Govern “maquilla les dades per fer-nos creure que incrementa la despesa social, quan és el contrari”.

Maltractament de l’Estat: pagarem 181 milions

Barceló denuncia també que els comptes del Govern “agreugen el maltractament de l’Estat a les Illes Balears, consentit i aplaudit pel diputat del PP al Congrés, Miquel Ramis”, ja que mantenen una partida de transferències de l’Estat, a l’apartat d’ingressos, que ofereix una xifra negativa de -181,7 milions d’euros (enguany era de -174 M€). La qual cosa vol dir que “no només no l’Estat no ens transfereix els doblers que necessitam, sinó que cada vegada els hem d’enviar més doblers”.

Increment de l’endeutament: 378 milions més de deute

El portaveu parlamentari del Grup MÉS explica que els PGCAIB per a l’any que ve preveuen un increment de l’endeutament de 378 M€ (els passius financers o deute bancari passa de 711 a 1.088 M€). “Els qui tan deien que no podíem gastar per damunt de les nostres possibilitats ara incrementaran el deute bancari en un 53%. S’han hagut de menjar les seves pròpies paraules, el PP no fa altra cosa que incrementar l’endeutament”, diu Barceló.

El PP amaga que la despesa real en serveis socials baixa un 5,9%

La diputada Fina Santiago ha explicat que, després d’analitzar detingudament els comptes del departament de Serveis Socials, la despesa real en aquesta àrea baixarà un 5,9% el 2014 (passarà de 144 a 8,5 M€). Santiago detalla que la Conselleria dirigida per na Sandra Fernández no comptabilitza com a despesa pròpia d’aquesta àrea la part que li correspon del pressupost de la Secretaria General de la Conselleria que a principis de 2013 englobava Salut, Benestar Social i Família (el 2014 van a Serveis Socials 7,8 milions dels 15 M€ pressupostats per a 2013 a la Conselleria que englobava les dues àrees, i que per tant enguany també s’han de comptabilitzar com a despesa de Serveis Socials). I tampoc té en compte que la consellera ha afirmat públicament que enguany la despesa en dependència ha estat de 40 milions, mentre que el pressupost era de 22 M€.

En definitiva, el Grup MÉS constata que la despesa real de Serveis Socials en 2013 ha estat de 144 milions, per la qual cosa si el pressupost previst per a 2014 és de 135,5 milions, es produeix una baixada de 8,5 M€, és a dir, del 5,9% (quan el Govern havia “venut” un increment).

39 milions més en concertacions: cap a la privatització de la sanitat pública

Santiago també denuncia que en el pressupost de Salut la partida per a la concertació amb entitats privades alienes al sistema públic de salut s’incrementa en més de 39 milions d’euros (passa de 94 a 134 M€), mentre el capítol de personal continua baixant. La diputada considera que això representa “una passa més cap a la privatització de la sanitat pública”.

Fina Santiago també afirma: “és una vergonya que els pressuposts que mantenen la taxa a la targeta sanitària baixin el gravamen dels bingos del 25% al 18%”.

Educació: 120 milions per davall del darrer any del Govern de Pacte

Pel que fa a la despesa en Educació i Cultura, Biel Barceló ha assenyalat que els 741 milions pressupostats pel PP per a 2014 quasi igualen els comptes de 2012, i queden 120 milions per davall dels 861 M€ corresponents a la liquidació de 2010, el darrer any de Govern de Pacte. En personal, la retallada és de 61 M€, entre els quals es compten els prop de 1.000 professionals que han deixat de fer feina a l’educació pública. Barceló retreu al Govern que la despesa educativa del Govern Bauzá quedi en el 2,8% del PIB, molt lluny de l’objectiu del 6%.

Documents adjunts