“Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”

El Govern i Ecoembes llancen una campanya de sensibilització sobre l’abandonament de residus a les platges naturals. Vuit informadors aportaran gairebé 120.000 bosses d’escombraries a set platges naturals de les Illes Balears.

L’abandonament dels residus al medi natural creix exponencialment durant l’estiu a les platges naturals de les Illes Balears. Segons el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient el 45 % dels fems marins tenen l’origen en l’ús turístic del litoral, que inclou l’ús recreatiu de les platges i l’activitat nàutica.
 


Per això, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i Ecoembes han posat en marxa una campanya de sensibilització i conscienciació a les platges més emblemàtiques de les Illes Balears, que inclourà cartells amb el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”. Un equip d’informadors equipats amb bosses d’escombraries transmetran als usuaris d’aquests espais la necessitat d’endur-se els residus a casa, el problema d’abandonar residus en entorns naturals i la importància de separar els residus correctament per al reciclatge.

Així ho ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, que ha detallat que hi haurà cinc informadors a l’illa de Mallorca, situats a les platges des Trenc, Mondragó, cala Varques i sa Canova; un a Menorca, a les platges del Parc Natural de s’Albufera des Grau, i dos a les Pitiüses, a s’Espalmador, al caló de s’Alga, i a la platja de sa Torreta.

Per a aquesta actuació, que es durà a terme de l’1 de juny al 15 de setembre, es disposa d’un pressupost de 89.509,75 euros, que es financen mitjançant el Conveni marc que Ecoembes manté amb el Govern de les Illes Balears. La campanya “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa” va començar al final de l’any 2016 a les àrees recreatives que gestiona l’Institut Balear de la Natura (Ibanat). Ara, arran de l’èxit obtingut, s’ha decidit continuar-la a les platges. En el cas de les àrees recreatives Ecoembes també ha abonat el cost dels dos informadors ambientals de la Fundació Deixalles (11.799 euros) que des del 22 d’octubre fins al mes de maig, durant els caps de setmana, de 10.00 a 14.00 h, han recorregut les dotze àrees recreatives de Mallorca amb més afluència d’usuaris. Segons els estudis d’avaluació posteriors, aquesta iniciativa ha obtingut molts bons resultats i han recomanat la seva extensió a les platges.