Eliminats tots els positius de ’Xylella’ detectats fins al març

La Llei agrària i el Decret de Xylella centren el quart Consell Agrari Interinsular


Eliminats completament els 627 positius de ’Xylella fastidiosa’ confirmats en plantes i arbres de les Illes Balears el mes de març. Aquests resultats, en paraules del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, donen cobertura per seguir aplicant la resta de mesures de contenció que s’han aprovat per la Unió Europea, que ha mostrat la confiança cap a l’administració balear, com l’autorització de replantacions. Ara, segons ha remarcat el conseller Vidal, es tracta de seguir desenvolupant mesures de suport al sector agrari i de generar coneixement sobre el bacteri.

El projecte de decret pel qual es declara d’utilitat pública la lluita contra la plaga de la ’Xylella fastidiosa’, que recollirà les diferents resolucions amb les mesures de contenció aprovades fins ara, va finalitzar al febrer la fase de consultes prèvies i sortirà en breu a exposició pública, segons ha avançat Vidal. El conseller ha demanat la participació del sector i ha destacat la importància de les aportacions en la redacció de la legislació, com ha estat el cas en la nova Llei agrària de les Illes Balears, que redacta actualment la conselleria.

Aquest mes s’han presentat els canvis que s’han incorporat a l’avantprojecte Llei arran de les propostes fetes pel sector tant en els processos de participació pública habitual com en les diferents reunions i de les quals en destaca la valoració del producte de proximitat, de qualitat i ecològic o el reconeixement de la importància de l’agricultura mitjançant contractes territorials, acords de custòdia i parcs agraris.

Un altre dels punts tractats al Consell Agrari on s’ha demanat la participació del sector han estat els projectes que poden ser finançats amb el fons de l’impost de turisme sostenible, amb el qual, i per primera vegada, el turisme ha revertit beneficis en el sector agrari. Atès l’èxit de convocatòria de les ajudes per al sector agrari —que són dins projectes finançats per aquest impost, especialment per a la rehabilitació de marges i, per tant, millora del paisatge, així com a la replantació d’arbres—, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca proposarà una continuïtat en aquestes línies. Les ajudes subvencionades amb fons de l’impost de turisme sostenible han comportat un increment de 3,2 milions d’euros en les ajudes del Pla de Desenvolupament Rural (PDR). L’actual pla és el més ambiciós i amb major contingut econòmic de la història de les Illes Balears, i del qual s’ha donat ja la concessió de 77 milions. A banda d’ajudes a la millora del paisatge, la Conselleria proposarà que siguin finançats amb l’impost de turisme sostenible nous projectes per a potenciar el reg amb aigües depurades, tal com ha demanat el sector.

Finalment, s’han exposat els diferents decrets en els quals es fa feina, a més del decret pel qual es declara d’utilitat pública la lluita contra la plaga de la Xylella fastidiosa, com és el Decret per a la identificació d’animals de companyia, el qual es troba en exposició pública, i que es tracta d’una altra de les mesures, juntament amb el protocol d’actuació posat en marxa enguany, que pot ajudar a evitar els atacs de cans. També s’ha parlat del Decret de varietats locals, que es troba en el Consell Consultiu i que permetrà diferenciar els nostres productes i protegir el patrimoni que han generat els pagesos de les Illes Balears.