El TTIP, a debat al Parlament

El vicepresident Barceló reclama conèixer com afectarà el TTIP als sectors econòmics, als drets laborals i al medi ambient. Presenta una taula rodona coorganitzada pel Centre Balears Europa i el Parlament, en què participen la Comissió Europea, eurodiputades i representants de la societat civil


El Parlament ha estat l’escenari d’un debat sobre «La posició de les institucions europees i la societat civil respecte de l’Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió (TTIP)». Aquest debat, organitzat conjuntament per la Vicepresidència del Govern, el Parlament i l’Ajuntament de Palma, ha tingut la intenció de portar a les Illes Balears el debat sobre el polèmic tractat actualment en fase de negociació, i que pot afectar els sectors econòmics, els drets laborals, els estàndards mediambientals... dels països de la Unió Europea.

En el debat han participat membres del Parlament Europeu, de la Comissió Europea i de la societat civil, en representació de les postures divergents que provoca el TTIP. El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern, Biel Barceló, ha obert l’acte en el qual hi han participat:

- Lola Sánchez, eurodiputada del Grup Confederal de l’Esquerra Unitària d’Europa.
- Inmaculada Rodríguez-Piñero, eurodiputada del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates.
- Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea per a Catalunya i les Illes Balears.
- Pau de Vílchez, membre de la plataforma No al TTIP Mallorca.
- Josep Lluís Aguiló, president de la Comissió de Comerç, Alimentació i Agricultura de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB).
- Eva Frade, regidora de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial de l’Ajuntament de Palma.
- Marta Neus López, directora gerent del Centre Balears Europa.

Actualment, la Unió Europea està negociant amb els Estats Units l’Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió (TTIP). L’objectiu del TTIP és abordar tot tipus de condicionants que afecten el comerç i la inversió entre la Unió Europea i els Estats Units: tant els aranzels com les normatives. El Tractat es centra en 3 eixos: l’accés al mercat, la cooperació reglamentaria i les normes.

Les negociacions, que encara duren, començaren fa tres anys, el juliol de 2013. Durant aquest temps, hi ha hagut nombroses crítiques provocades per l’opacitat amb què es porten a terme les negociacions, i les posicions s’han anat polaritzant tant a favor com en contra. Per això des de les institucions s’ha considerat necessari obrir un debat: per a aportar-hi transparència i per donar a conèixer i analitzar les diferents postures. Un debat rigorós, en el qual totes las posicions tinguin cabuda i que respongui a les demandes d’informació de la ciutadania.

Biel Barceló ha fet referència a les qüestions més polèmiques sobre el TTIP, del qual afirma que “s’està convertint en una espècie de bèstia mediàtica”. Sobre la crítica a la manca de transparència en les negociacions, s’ha demanat: “L’equip negociador de la Comissió considera que, en tot moment, s’ha garantit l’accés a la informació relativa a la postura europea però... Per què ha estat, doncs, tan polèmic aquest extrem?”. I també s’ha interrogat, en relació al debat públic sobre el tractat: “Es tracta d’un debat de continguts o estam front a un debat ideològic, en el sentit de canvi de model econòmic i pèrdua de sobirania?”.

Biel Barceló ha reclamat saber “quins efectes reals tendria un tractat de lliure comerç i inversió entre la Unió Europea i els Estats Units”, ja que “hi ha sectors que s’han sentit especialment amenaçats, però necessitam conèixer fins a quin punt es veuran realment afectats: les denominacions d’origen, el sector agrícola i ramader, la seguretat alimentària, el medi ambient, l’ordenació del territori, els serveis públics, les garanties sanitàries, la regulació del mercat laboral, el sector energètic i les polítiques de mitigació del canvi climàtic, etc”.

En el debat també hi ha participat Pau de Vílchez, membre de MÉS per Mallorca i representant de la plataforma No al TTIP Mallorca, qui ha estat molt crític amb les conseqüències negatives que tindria un TTIP tal i com s’està plantejant.

En aquest enllaç, el vídeo de l’acte