El TSJB tomba l’Ordenança Cívica, fruit de l’oposició de MÉS per Palma i mobilitzacions ciutadanes


El Tribunal Superior de Justícia (TSJB) ha tombat l’Ordenança Cívica dictada el passat maig de 2014 per l’anterior equip de govern del Partit Popular (PP). Es tracta d’una norma que fou polèmica des del primer moment. És el fruit del treball de l’oposició de MÉS per Palma a l’antic govern municipal, a més de la suma de les mobilitzacions ciutadanes. De fet, es varen presentar més de 2.000 al·legacions, moltes d’elles demanant la retirada, però el PP no en va fer cas. Tant és així, que fins i tot la Federació Associacions de Veïnes i Veïns de Palma va presentar un recurs per tal que fos la justícia qui parlés. Ara, la Federació ha rebut la sentència per la qual el TJIB resol el contenciós que s’interposà a l’ordenança cívica i per la qual es demanava la seva retirada.

El Tribunal ha anul·lat la normativa sense entrar a analitzar si algun dels 50 articles impugnats vulnerava els drets dels ciutadans i ciutadanes atès que dictava càstigs desproporcionats a les infraccions: 200 euros per jugar amb la pilota al carrer i 400 euros per concentracions de més de 2 persones que “pertorbin l’orde públic”. Aquests són alguns exemples que atacaven els drets bàsics dels ciutadans i ciutadanes.

Durant tot el procés de tramitació de l’Ordenança, la mobilització social va ser la protagonista en els carrers de Palma. De fet, va demostrar que la ciutadania estava molt preocupada per la retallada dels drets i llibertats que imposava tal normativa del PP. MÉS per Palma consideram inacceptable la deriva repressora i moralista que el PP va posar en pràctica, materialitzada en una normativa mal anomenada de civisme. I diem que mal anomenada perquè en ella no s’hi trobava cap mesura dirigida a potenciar i facilitar la convivència ciutadana i el civisme.

Ben al contrari. Es tractava una Ordenança Cívica retrògrada i antidemocràtica que pretenia limitar les llibertats individuals i col·lectives de qualsevol persona, però especialment d’aquelles més vulnerables.

Tant és així que des de MÉS per Palma vàrem portar a terme una campanya d’informació que va constar d’una taula rodona i tres assemblees temàtiques i es va comptar amb la participació de més d’un centenar de persones preocupades per les seves repercussions i com afectaria el seu dia a dia.