El teatre i la música protagonitzen els Ciutat de Palma

El Teatre Principal acull la gala dels Premis Ciutat de Palma, on s’han entregat els set guardons de les diferents categories. La figura de Bonet de Sant Pere ha centrat la gala, que ha estat presentada per Rosa Serra i Toni Vallés amb la direcció artística de Joan Fullana

El Teatre Principal de Palma ha acollit avui vespre la gala dels Premis Ciutat de Palma 2016, durant la qual s’han entregat els set guardons convocats, entre ells el de música i teatre, que són la novetat d’enguany. En total, la dotació de tots els premis ha ascendit a 74.000 euros.

La gala, la qual ha estat presentada pels actors i cantants Rosa Serra i Toni Vallés i ha comptat amb la direcció artística de Joan Fullana, ha comptat amb la presència dels regidors de MÉS per Palma Antoni Noguera, Neus Truyol, Mercè Borràs i Llorenç Carrió. També hi han assistit el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i la coordinadora de MÉS per Mallorca, Bel Busquets.

Durant la cerimònia, s’ha escenificat un cabaret íntim on s’han interpretat diverses cançons de Bonet de Sant Pere, intèrpret que dóna nom al nou premi Ciutat de Palma de Música i de qui el 2017 es commemora el centenari del seu naixement.

Els guanyadors han estat els següents:

- Joan Alcover de Poesia: Joan Manuel Homar per “La lentitud de la mirada”. La dotació és de 12.000 euros. El jurat ha valorat el diàleg amb la tradició literària, el rigor i la diversitat formal i la maduresa de to amb què tracta temes de sempre de la poesia com l’amor, el desamor, el pas del temps o la bellesa del món.

- Llorenç Villalonga de novel·la: Joan Mas i Vives per “Diable de Byron!”. La dotació és de 26.000 euros. El jurat destaca la seva qualitat literària i la creació d’ambients versemblants que recreen la vida de la societat de la ciutat de Palma del segle XIX.

- Antoni Gelabert d’Arts Visuals: Marta Pujades per “Nosaltres”. La dotació és de 12.000 euros. El jurat ha destacat La seva original manera d’abordar la construcció identitària basada en l’encaix de la fugacitat de la mirada i l’arbitrarietat del moment decisiu. El jurat ha concedit dos accèssits: un a Juan López per “Scratch the surface” i un altre a Damià Vives per “Cartografies de paisatges interurbans I”.

- Premi de còmic: Cristina Duran, Miquel Angel Giner i Laura Ballester per “El día tres”. El guardó està dotat amb 10.000 euros. El jurat ha destacat la sabia unió d’elements narratius propis de la historieta que potencien el contingut social i els elements dramàtics de l’obra, servint de caixa de ressonància a una història commovedora.

- Llorenç Moyà de Teatre al millor text. Xavier Uriz Nadal per “Noir”. Dotació: 8.000 euros. El jurat ha destacat la qualitat, la viabilitat d’una possible posada en escena i la reflexió que aporta sobre la culpa, el càstig i el dolor de la venjança.

- Premi Bonet de Sant Pere de Música al millor enregistrament musical. Cap de Turc per “Llum de Llull”. El jurat ha destacat l’originalitat de les composicions amb arranjaments innovadors, i la conjunció d’una instrumentació que combina l’acústica dels instruments tradicionals amb la sonoritat dels electrònics, que a la vegada reflecteix la simbiosi de la nostra història i la contemporaneïtat. Destaca també la interdisciplinarietat entre música, poesia i imatge il·lustrada, com a accentuació del diàleg artístic. Es considera també un treball acurat i fresc que té un gran potencial per a la projecció exterior. Sobretot, amb la posada en escena que proposen, de gran càrrega visual.

- Beca Investigació: Guanyadora: Maria Sebastián per “El passeig marítim de Palma. Gènesis, desenvolupament i futur”. Dotació: 5.000 euros. El projecte seleccionat és un estudi dirigit al millor coneixement d’una de les zones de Palma que més s’ha modificat des de mitjans del segle passat.