El teatre i la música connecten les Illes

Fins a 103 actuacions s’han programat en el segon semestre de 2016 dins del programa del Circuit TalentIB de Música i Arts Escèniques


Aquest iniciativa sortida de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics, per fomentar el moviment d’espectacles balears entre les diferents Illes. El primer semestre se’n van programar 55, i el segon 103, el que suposa doblar la participació en la segona meitat de l’any.

Aquesta dada assegura l’èxit del Circuit TalentIB, que funciona com a contenidor d’espectacles teatrals i musicals, per una banda, i d’equipaments, per l’altra, i els posa en contacte pagant part de les despeses de desplaçament per fomentar aquesta circulació entre Illes, amb l’objectiu que els talents propis de les Balears deixin de ser uns desconeguts a terra pròpia.

La programació d’aquest segon semestre ha començat aquest cap de setmana passat a Menorca, on es va programar a la Sala Polivalent Albert Camus de Sant Lluís l’espectacle mallorquí Es Cirquet, de Circ Bover. Així fins a 12 actuacions completen el calendari de juliol, 13 durant el mes de setembre i durant el mes d’octubre les actuacions pujen de manera notable fins a 24. El màxim de més activitat està previst el novembre, amb 25 actuacions programades. El desembre, en seran 17. El Circuit s’estableix, per tant, com un element desestacionalitzador, que ofereix música i arts escèniques, sobretot, en època fora de la temporada turística. La darrera actuació està programada per dia 28 de desembre, amb un espectacle menorquí, Quins pescada! de la companyia Dosnoudosmil, a Sant Francesc de Formentera.

Pel que fa als moviments entre illes, destaca l’exportació de 67 activitats de Mallorca cap a Eivissa (27 actuacions) i Menorca (25). A Formentera arribaran 15 espectacles mallorquins. Des de Menorca, n’arribaran 16 a Mallorca, 3 a Eivissa i 1 a Formentera. Deu actuacions sortiran d’Eivissa: 6 cap a Mallorca, 2 cap a Menorca i 2 cap a Formentera. I de la pitiüsa menor, un espectacle es programarà a Eivissa, 3 a Mallorca i a Menorca.

Cal destacar l’augment d’espais que programen espectacles de les altres tres illes. És el cas de l’Auditori d’Alcúdia, el Teatre de Manacor i l’Ajuntament de Palma. Pel que fa a artistes que giraran per totes les illes, és el cas de l’espectacle Ui de Formentera al Mundo. El trimestre passat dos espectacles, un d’Eivissa i un de Menorca, també van fer la gira completa.

En total, 46 espectacles d’arts escèniques i 57 de música completaran el calendari d’aquest segon semestre de TalentIB. Pel que fa al funcionament del circuit, els equipaments continuen sent els responsables de seleccionar quines propostes artístiques volen incloure en la seva programació. Es mantenen les condicions econòmiques del primer semestre, amb una novetat: quan la contractació impliqui doble insularitat, el barem que aplicarà l’IEB per al pagament d’honoraris serà de 300 € per persona.

Eivissa, l’illa que més programa amb 54 actuacions durant tot l’any

La demanda per part d’artistes de participar dins d’aquest circuit ha sobrepassat les expectatives de la Conselleria. En total, s’hauran programat 159 actuacions gràcies a les ajudes de l’IEB. Destaca la quantitat d’espectacles que es fan a Eivissa, amb 54. La segona és Menorca, amb 41, i Mallorca amb 40. La dificultat d’arribar a Formentera es fa notar amb les 24 actuacions programades, però també cal destacar l’esforç dels artistes formenterencs, ja que durant el primer semestre només un grup, Nits de Formentera, va sortir de l’illa, i durant el segon semestre seran 6 els espectacles que viatjaran a la resta d’illes.