El tancament de llits i quiròfans havia de ser excepcional, i el PP ho ha convertit en norma

Fina Santiago (Grup MÉS) denuncia que el darrer estiu del Govern del PP es tornaran a aplicar les retallades hospitalàries que en principi havien de ser puntuals i transitòries


El Grup MÉS ja va denunciar que l’hospital d’Inca preveu tancaments de llits i quiròfans durant aquest estiu. Ara, a través del sindicat d’infermeria SATSE, s’ha conegut que es tancaran més llits durant l’estiu arreu dels hospitals de l’IB-Salut.

L’any 2012 el Govern Bauzá va presentar el tancament de quiròfans i llits com un fet excepcional, arran de la situació de crisi econòmica i de la situació financera de la CAIB. Però l’any 2013 es varen repetir els tancaments en estiu, i ara, l’any 2014, la situació es torna a produir. La portaveu adjunta del Grup MÉS, Fina Santiago, denuncia que “allò que havia de ser una mesura excepcional s’ha convertit en norma, i el PP ho manté fins i tot el darrer estiu de la legislatura”.

Santiago afirma que “el tancament de llits i quiròfans repercutirà, necessàriament, en la qualitat del servei” ja que, “si durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre hi ha quiròfans tancats, es retardaran les llistes d’espera inevitablement”.

A més, la diputada preveu que durant els mesos d’estiu es col·lapsaran els serveis d’urgències: “persones que haurien de pujar a planta no hi pujaran, perquè no hi haurà tants llits disponibles”, explica.

Aquesta situació es produirà en una època amb menys plantilla (perquè ja duen tres anys mantenint la normativa segons la qual no substitueixen les vacances), i en un moment d’increment de població (en temporada turística). I justament els turistes, quan tenen problemes de salut, van a hospital, i no a centre de salut.

Fina Santiago demana que es replantegin aquests plans d’estiu perquè es mantinguin tots els llits i el màxim nombre possible de quiròfans oberts durant aquests mesos. Per tal de fer un seguiment més acurat, el Grup MÉS ha sol·licitat per escrit els plans d’estiu dels diferents hospitals.