El PP tira endavant amb la tramitació de la llei que ataca el català amb l’oposició del PSM-IV-ExM, del PSOE i d’Antoni Pastor, que romp la disciplina de vot

Nel Martí acusa els conservadors de tornar als temps del franquisme, i reafirma el compromís del grup nacionalista i ecosocialista amb la llengua pròpia del país

Avui el PP ha rebutjat al Parlament les esmenes a la totalitat del projecte de llei de modificació de la llei de funció pública, que ataca l’oficialitat de la llengua pròpia del país en rebaixar-la de requisit a mèrit per a accedir a treballar a l’Administració. El grup PSM-IniciativaVerds-Entesa i Més per Menorca proposava una esmena de devolució, perquè la cambra rebutjàs el text. 

Durant el debat, els diputats nacionalistes i ecosocialistes s’han “enllaçat” amb una senyera en els seus escons, en
senyal de protesta i a favor de la llengua catalana. El diputat Nel Martí ha defensat l’esmena presentada pel grup, tot reafirmant el compromís del PSM-IV-ExM amb la llengua pròpia del país. Martí ha acusat el PP de rompre unilateralment el consens que existia a Balears des de l’aprovació de la llei de normalització lingüística de l’any 1986, i de voler tornar als temps del franquisme. 

El diputat menorquinista ha desmuntat els arguments fal·laços del PP, i ha afirmat que amb la llei del Govern Bauzá el castellà passaria a ser l’única llengua obligatòria per a accedir a la funció pública: “no és això discriminatori? No suposa una desigualtat jurídica entre les dues llengües oficials?”, s’ha demanat, sense obtenir cap resposta per part de les files governamentals. 

El PP, per part seva, ha
defensat la llei amb l’únic argument que la rebaixa de l’oficialitat del català figurava en el programa electoral de la formació, i que estaven legitimats per aprovar-la en haver rebut el suport de la majoria electoral. El diputat del PP Fernando Rubio ha fet gala del seu cinisme en assegurar, fins i tot, que la llei que ataca la llengua pròpia del país “contribueix a la normalització lingüística”. 

Tanmateix, la tramitació d’aquesta norma no està resultant fàcil per als conservadors. A banda de les nombroses protestes ciutadanes a favor de la llengua, avui el diputat i batle de Manacor, Antoni Pastor, ha romput la disciplina de vot del seu grup i ha votat a favor de l’esmena del PSM-IV-ExM. És probable que això comporti la seva expulsió del PP. 

Al debat parlamentari ha acudit com a públic nombrosos ciutadans defensors de la llengua,
membres d’entitats cíviques i sindicals, professors universitaris, etc.

Intervenció del diputat Nel Martí.